Ilustracija FOTO: Pexels

Više od šest tona jagoda iz Grčke vraćeno zbog pesticida

Ilustracija FOTO: Pexels
Više od šest tona jagoda iz Grčke vraćeno je sa granice za samo nedelju dana jer je utvrđeno povećano prisustvo pesticida, piše Politika.

Da rizik postoji potvrđuje i informacija da je za samo nedelju dana Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske vratila s granice najpre četiri tone jagoda, da bi pre dva dana bila stopirana isporuka od još 2.560 kilograma ovog voća. 

"Laboratorijskom analizom ustanovljeno je prisustvo pesticida Spinosad", potvrđeno je za agenciju Fena iz nadležnog inspektorata.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema objašnjenju stručnjaka, reč je o insekticidu koji se u voćarskoj industriji koristi za uništavanje štetočina, a ne za sprečavanje truleži.

Inače, jagode su već godinama ubedljivo prve na listi "najprljavijeg" voća kada je reč o količini ostataka pesticida.

Milan Stević, profesor s Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rekao je za Politiku da ne čudi to što su jagode u vrhu liste po riziku od kontaminacije od pesticida jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu.
    

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Boki

    Pre par godina našao sam se u jednom seoskom dvorištu pored Save sa ljudima koje sam tada prvi put video. Dodje stara Majka i donese čanak sveže ubranih jagoda. Vidim da njeni unuci ne jedu a na to ona kaže: "Slobodno uzmite te su iz one bašte iza kuće, nisu za prodaju, za nas su..." Pomislih, naivno, da deca neće da jedu jer treba da ide na pijac pa da ne štete kućni budžet. Posle toga je usledilo objašnjenje, one za prodaju se prskaju bukvalno svaki dan a i oni sami nisu sigurni čime sve prskaju. Kažu da im u poljoporvrednoj apoteci daju "ono što i drugi koriste"...