FOTO: Dušan Đorđević, Nova ekonomija

Više od 7.000 divljih objekata u Beogradu ozakonjeno prošle godine

FOTO: Dušan Đorđević, Nova ekonomija

Više od 7.000 bespravno sagrađenih objekata u Beogradu dobilo je prošle godine rešenje o ozakonjenju, pokazuje izveštaj o radu Sekretarijata za poslove legalizacije koji je osnovan 2010. u okviru Gradske uprave.  

Sekretarijat za poslove legalizacije objekata je 2010.  preuzeo je od uprava gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica sve nezavršene predmete legalizacije bespravno izgrađenih objekata.  Ovaj Sekretarijat je, u skladu sa zakonima o planiranju i izgradnji i legalizaciji objekata, primio i zaveo 258. 923 predmeta, a od početka 2018. godine – 1684 predmeta.

Naročito se ističe da je tokom 2018. Sekretarijat izdao 9.331 uverenja po osnovu kojih je građanima omogućeno da priključe svoje objekte na mrežu infrastrukture (el. energija, vodovod, kanalizacija, gas).  

U cilju sprečavanja bespravne gradnje u gradu Beogradu, Sekretarijat je uveo redovne obilaske terena i u to uključio i nadležne inspekcijske organe. Tokom 2018. službena lica Sekretarijata su izvršila uviđaj na 387 objekata za koje su podneti zahtevi za legalizaciju i utvrdila niz nepravilnosti koje su istog trenutka sankcionisane.

Ovaj Sekretarijat je pažljivom analizom došao do zaključka da po ranijim Zakonima objekti na rubnim delovima grada praktično nisu ili su samo sporadično legalizovani. 

Zato će Sekretarijat  i u narednom periodu organizovati niz tribina u rubnim delovima grada kako bi Zakon približio građanima i olakšao ostvarivanje njihovog zakonom utvrđenog prava.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara