FOTO: Public Domain Pictures

Svaki četvrti stanovnik Srbije je u riziku od siromaštva

Više od trećine stanovništva Srbije ne može da podmiri mesečne obaveze

FOTO: Public Domain Pictures
Svaki četvrti stanovnik Srbije nalazi se u riziku od siromaštva, upozoravaju stručnjaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji ističu da su u najvećem riziku deca i mladi, nezaposleni i stanovnici ruralnih oblasti, piše Politika.

Nataša Mijalković iz RZS rekla je za Politiku da se svake godine izračunava takozvani "prag siromaštva", a ovogodišnja računica pokazuje da su u najvećem riziku od materijalne bede osobe koje žive same i čija su mesečna primanja ispod 15.600 dinara.

U riziku od siromaštva su domaćinstva sa dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina, čija su mesečna primanja ispod 28.080 dinara, kao i četvorčlane porodice sa dvoje dece mlađe od 14 godina, koje mesečno zarađuju do 32.760 dinara, rekla je Mijalković.

Posmatrano prema starosti, ukazala je ona, u najvećem riziku su deca i mladi od 18 do 24 godine, a u najmanjem osobe starije od 65 godina.

Studija RZS pokazala je da 40 odsto stanovnika Srbije ne može da podmiri mesečne obaveze, dvoje od troje ljudi ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, a polovina nije u mogućnosti da obezbedi neočekivani trošak od 10.000 dinara koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva, rekla je za Politiku Sarita Bradaš iz Centra za demokratiju, koji je nedavno organizovao debatu o siromaštvu u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Luka

    Konačno da je neko objavio i ovako nešto, ali na žalost kao i mnoge druge važne vesti to neće dopreti do šire evropske i svetske javnosti. Niko van regiona ne zna kako je u Srbiji i sličnim zemljama i zato se ništa i ne preduzima! Svima u Srbiji je veoma poznato da većina stanovništva nema sredstava za normalan život! Srbija što pre da se probudi!