Nikola Altiparmakov. FOTO: Nova ekonomija

VIDEO: Altiparmakov (Fiskalni savet) protiv paušalnog poreza za IT

Nikola Altiparmakov. FOTO: Nova ekonomija

Debata oko prevođenja paušalaca na standardni porez će se zahuktati još više u bliskoj budućnosti, a trenutno najglasnije negoduje IT zajednica. Međutim, član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov pozdravlja ovu meru.

„Ovo je sad nužno zlo, u smislu da se to reši, da se zaustavi širenje problema, ali je interesantno da će i dalje biti dozvoljeno advokatima da budu paušalci, samo u Srbiji od uređenih evropskih zemalja", rekao je on na forumu Nove ekonomije „Poreska politika Srbije: da li pogoduje privredi i investicijama".

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koje još uvek nisu formalno predstavljene, predviđaju takozvani „test samostalnosti preduzetnika", a preduzetnicima koji „padnu" na testu biće naplaćen standardni, a ne paušalni porez.

Altiparmakov je protiv paušalnog poreza za visokoobrazovane profesije, jer „ako piljari mogu da vode knjigovodstvo za više hiljda artikala koje vode, mogu i advokati i ostali za više desetina svojih klijenata".

„Ako vi imate mogućnost da umesto poreza i doprinosa od ovih 62 procenta plaćate možda desetak, logično da ćete da je iskoristite, naročito u takvim propulzivnim granama kao što je IT sektor", rekao je on.

Ostatak izjave pogledajte ovde:

PROČITAJTE JOŠ:

Preduzetnici da dokažu da su nezavisni, Poreska nasumično kontroliše

Izmene poreskih zakona odnose se na sve preduzetnike, ne samo na IT

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara