FOTO: Nova ekonomija

VIDEO: Fabrike za „motanje kablova“ će nestati ako se tehnologija razvije

FOTO: Nova ekonomija

Konsultant Bogdan Petrović izjavio je da se fabrike kablovske industrije, čije otvaranje subvencioniše Srbija, mogu brzo pozatvarati ako tehnologija uznapreduje do tog nivoa da može zameniti niskokvalifikovanu radnu snagu.

On je kazao da se 2006. godine pojavio sukob između procesa privatizacije i procesa subvencionisanja, koji je tada krenuo da se sprovodi pod ministrom Mlađanom Dinkićem.

„Prvo se postavilo pitanje zašto uopšte nešto pokušavamo da prodajemo ako ćemo da plaćamo investitorima da dolaze u Srbiju", rekao je Petrović na forumu Nove ekonomije „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija", održanom 11. oktobra.

Petrović je kazao da je primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dovela do uništavanja prehrambene industrije jer su ukinute carinske barijere na prehrambene proizvode iz Evrope.

„Mi 2009. godine krećemo u jednostranu primenu SSP-a, obaramo našu zaštitu, otvaramo i onaj deo privrede koji je funkcionisao za vreme sankcija, a to je prehrambena industrija", rekao je on.

Petrović je dodao da je evropska prehrambena industrija potisnula proizvođače u Srbiji zato što su proizvođači u EU daleko više subvencionisani.

On je kazao da će u Srbiji radnici „plesti kablove" ili dok ne dođu roboti, ili dok se minimalac ne poveća pa te kompanije odu u druge zemlje.

„Ja vam potpisujem da ako u naredne dve godine Vučić bude povećavao minimalac po 10 posto, oni će da odu u Makedoniju, negde", rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Strancima subvencije, a domaći „svemirski brod" se zaobilazi

 

Stranim investitorima subvencije, domaćima ni razgovor sa Vladom

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara