FOTO: Nova ekonomija

(VIDEO) Petrović: Novi zakon donosi bolju kontrolu subvencija

FOTO: Nova ekonomija

Konsultant Bogdan Petrović izjavio je da novi Zakon o kontroli državne pomoći donosi poboljšanja u sistemu subvencionisanja, koja treba da budu pod većom kontrolom u skladu sa propisima Evropske unije.

Petrović kaže da su do sada subvencije stizale po više osnova kako bi se omogućilo da određeni investitori dobiju „što veći novac", ali novi zakon insistira da se celokupna državna pomoć nekom preduzeću obuhvati i prijavi Komisiji za kontrolu državne pomoći ako prelazi 10 miliona evra.

„Novi zakon o kontroli državne pomoći će to objediniti, i Komisija će moći da sagleda sve oblike državne pomoći ... i ona će biti odobravana u skladu sa kriterijumima koji važe i u okviru EU", rekao je Petrović na forumu „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija" u organizaciji Nove ekonomije i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

On je kazao da su vlasti morale da poboljšaju ovaj zakon zbog pregovaračkog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU koje se tiče konkurentnosti i dodele državne pomoći.

Jedna od osnovnih stvari, kako je rekao, jeste da „ne može biti dato više od 25 odsto osnovnih sredstava za investiciju".

Kao najdrastičniji primer investitora koji je primao sredstva po više osnova Petrović je naveo italijanskog proizvođača automobila Fijat.

Pogledajte izjavu:


PROČITAJTE JOŠ:

Minimalac će morati da raste zbog manjka radne snage

Domaći privrednici beže u region

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara