Vino, bodež, gusle: Šta su funkcioneri Srbije dobijali na poklon

FOTO: Pexels

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je katalog poklona koje su funkcioneri u Srbiji dobijali tokom 2018. godine, među kojima su knjige, slike, vino, ali i tradicionalno oružje i gusle.

U katalogu se navodi da je bilo 668 poklona, najčešće protokolarnih, od čega su funkcioneri zadržali 98 u ličnoj svojini, dok je 570 poklona prešlo u javnu svojinu.

Najčešći pokloni u 2018. godini bili su knjige, slike, fotografije, suveniri, plakete, vina i druga alkoholna pića, ali se na listi nalaze i jedan bodež, jedne gusle i jedan primerak “tradicionalnog oružja”.

Daleko najviše poklona primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić – 128 poklona, koji su svi prešli u javnu svojinu.

Po broju poklona slede Ministarstvo odbrane (65), Vlada Srbije (50) i Univerzitet u Novom Sadu (40), za koje Agencija navodi da su i prethodnih godina prijavile najviše primljenih poklona.

Najskuplji poklon iznosio je 363.510 dinara, ali reč je o 14 računara koje je organ, odnosno, Osma beogradska gimnazija evidentirala i prijavila Agenciji kao jedan poklon, navodi se u saopštenju.

Najveći broj poklona u 2018. godini je iz Srbije (193), zatim slede pokloni iz Kine (71), Rusije (35), Belorusije (28), BIH (25), UAE (25). U 31 slučaju država iz koje je poklonodavac je nepoznata jer organ u svojoj evidenciji nije naveo taj podatak.

Agencija je pozvala državne i druge organe, organizacije i javne službe da dostave evidencije o poklonima funkcionera za 2019. godinu, najkasnije do 1. marta 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučaj koji će usporiti izbacivanje ljudi na ulicu?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara