Virusolog Ana Gligić: Kinezi došli i da uzmu naš soj virusa za vakcinu

Pixabay

Kineski i ruski stručnjaci koji su boravili u Srbiji došli su da pomognu, ali i da uzmu soj virusa koji im je potreban za vakcinu, kazala je u intervjuu za Politiku virusolog Ana Gligić.

"Oni su došli da nam pomognu i nisu slučajno bili i nadgledali dezinfikovanje naših ulica. Oni su, između ostalog, došli da uzmu i materijal, soj virusa koji im je potreban za vakcinu. Sigurna sam da će jednog dana oni to i reći", kazala je nekadašnja šefica laboratorije Torlak koja je 70-tih godina bila na čelu tima koji je izolovao variolu veru tj. velike boginje.

Ona je kazala i da je Institutu Torlak zabranjeno da radi na izolaciji virusa zato što nema specijalnu komoru.

"A to je nama i te kako potrebno. Drugi tu to uradili, na primer Zagreb je izolovao vurus", kazala je Gligić.

Gligić je navela da je predlagala da se mladi ljudi uključe u timove jer je dosta "sedih glava" koje odlučuju.

"Predlagala sam dr Jelenu Protić sa Torlaka, dr Kuljić sa VMA, koja je dosta mlađa od mene, i još neke stručnjake. Pozovu ih jednom na sastanak i nikad više. To je slučaj i sa vrsnim virusologom Majom Stanojević", navela je Gligić.

Prema njenim rečima, covid-19 nikada neće nestati iz naše sredine.

Ovakve viruse jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu. Zato ćemo morati da se prokužimo. To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. A vakcina ko zna kad će se pojaviti", ocenila je Ana Gligić.

Ko nam maske prodaje

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara