FOTO: Pixabay

Vlada daje više od 4 miliona evra subvencija kineskom Janfengu

FOTO: Pixabay

Vlada Srbije dodeliće subvenciju od 4.275.000 evra kineskoj kompaniji Janfeng (Yanfeng), koja je krajem prošle godine otvorila fabriku delova i dodatne opreme za motorna vozila u Kragujevcu.

Ova kompanija se zauzvrat obavezala da zaposli najmanje 700 novih radnika do kraja 2023. godine, pored 38 koliko ih sada ima, vidi se iz ugovora Janfenga sa Ministarstvom privrede.

Njihova osnovna zarada biće najmanje 20 odsto viša od minimalne, navodi se u ugovoru.

Do kraja 2023. Janfeng će takođe morati da uloži najmanje 21.750.000 evra u fabriku u Kragujevcu, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava a ne iz državne pomoći.

Podsticaji kineskoj firmi biće isplaćivani u pet nejednakih godišnjih tranši od 2020. do 2024. godine.

Kompanija punog naziva Yanfeng Automotive Interior Systems je u vlasništvu Janfenga iz Mađarske, i deo Yanfeng Automotive Interiors sa sedištem u Šangaju, u Kini.

Kako se navodi u ugovoru, ulagač poseduje pogone za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Meksiku, Slovačkoj, Španiji i SAD.

Glavna tržišta Janfenga su uglavnom zemlje Evropske unije.

Grupacija kojoj ulagač pripada ostvarila je 2018. godine procenjeni konsolidovani prihod od skoro 3,8 milijardi evra i zapošljavala je oko 22.000 radnika.

Janfengova fabrika u Kragujevcu svečano je otvorena u novembru 2019. godine u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasadorke Kine Čen Bo i gradonačelnika Radomira Nikolića.

PROČITAJTE JOŠ:

Beograd planira 230 miliona za proširenje Knez Mihailove

pošaljite komentar

Nema komentara