FOTO: YT print screen

Vlada i NBS da razmisle: Sve više uvozimo nego što izvozimo

FOTO: YT print screen

Za razliku od investicija, neto izvoz je u 2018. nastavio da se pogoršava, jer je rast uvoza bio brži od rasta izvoza, upozorava se u najnovijem broju Kvartalnog monitora.

Kako se navodi,  ovakvi trendovi pogoršanja neto izvoza traju već više od dve godine i ne mogu se objasniti samo lošom poljoprivrednom sezonom u 2017. ili kupovinom investicione opreme – što bi bilo privremeno (poljoprivreda) ili ekonomski poželjno (u slučaju snažnog rasta uvoza investicione opreme). 

PROČITAJTE JOŠ: IMA LI SRBIJA IZVOZNE SUPERSTAROVE?

Trendovi smanjenja neto izvoza zapravo su dugotrajniji, široko rasprostranjeni na sve vrste proizvoda i konzistentni su sa pogoršanjem industrijske proizvodnje (koja proizvodi najveći deo razmenljivih proizvoda). 

Autori analize smatraju da bi Vlada i NBS zato morali obratiti posebnu pažnju na njih. Vlada bi trebalo da vodi računa o tome da li svojim politikama previše podstiče potrošnju umesto proizvodnju i izvoz, a NBS bi trebalo da razmotri da li je sadašnji kurs dinara više podsticajan za uvoz ili izvoz, odnosno da li je potrebno sprovoditi još snažnije mere za sprečavanje preteranog jačanja dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara