Vlada odlučila da ograniči cenu gasa i nadoknadi razliku snabdevačima

Pixabay

Vlada Srbije je donela odluku da se privremeno ograniči cene gasa i energetskim subjektima iz budžeta Srbije nadoknadi razlika u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji jer su, kako se navodi, dužni da taj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine. 

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je donela odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine.

Odluka propisuje i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Radi se energetskim subjektima koji obavljaju energetske delatnosti snabdevanje prirodnim gasom i snabdevanje na veliko prirodnim gasom i energetskim subjektima koji proizvode prirodni gas.

Energetski subjekti imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni između cene po kojoj je prirodni gas nabavljen iz uvoza ili proizveden u Srbiji i osnovne cene, za količine prirodnog gasa nabavljene iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, a koji je isporučen snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima, počev od 1. jula 2022. godine, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Rusija opet zavrće gas ka Evropi
EU planira da smanji potrošnju gasa tokom zime za 15 odsto

Sredstva za isplatu po osnovu ostvarenog prava na nadoknadu razlike u ceni iz stava obezbeđuju se iz budžeta Srbije, a Vlada može izuzetno da na predlog ministarstva nadležnog za poslove energetike, odlučiti o drugačijem načinu ostvarivanja prava na nadoknadu razlike u ceni. 

Zahtev za nadoknadu se podnosi ministrarstvu energetike.

Vlada je takođe donela odluku da obrazuje Кomisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni gasa.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.