Vlada ograničila cenu peleta

Wikimedia, Petrov

Cena peleta od drveta u trgovini na malo u naredna tri meseca ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je Vlada Srbije. 

Vlada je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kako bi sprečila poremećaje na tržištu koji mogu ugroziti energetsku bezbednost zemlje. Uredba je juče stupila na snagu i važi devedest dana. 

Pod peletom od drveta podrazumevaju se sporedni proizvodi kao što su strugotina, piljevina ili iverje, industrije mehaničke prerade drveta, industrije nameštaja ili drugih delatnosti obrade drveta, koji su aglomerisani ili direktno pod pritiskom ili dodavanjem vezivnog sredstva sa udelom u masi ne većim od 3 odsto. Taj pelet je cilindričnog oblika, prečnika ne preko 25 mm i dužine ne preko 100 mm, piše u Uredbi. 

Vlada propisala nove maksimalne cene brašna
Vlada odlučila da ograniči cenu gasa i nadoknadi razliku snabdevačima

Proizvođači i trgovni ne smeju da na tržište Srbije isporučuju manje količine od prosečnih u poslednjih 12 meseci, propisano je Uredbom. 

Takođe, naglašava se da na maksimalnu maloprodaju cenu peleta nije dozvoljeno obračunavati druge naknade ili troškove koji nisu propisani ovom uredbom ili drugim posebnim propisima.

Propisane su i novčanje kazne od 100.000 do dva miliona za prekršaj pravnog lica i mogućnost zabrane vršenja određene delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Povećana naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača struje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.