Vlada pomaže privrednicima koji posluju sa Ukrajinom, Belorusijom i Rusijom

Foto: Pixabay

Vlada Srbiji će pomoći domaća preduzeća koja posluju sa preduzećima u Ukrajini, Belorusiji i Rusiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je najavio da će na sutrašnjoj sednici, Vlada usvojiti novu meru koja se odnosi na preduzeća koja posluju sa Ukrajinom, Belorusijom i Rusijom.

Ta mera obuhvata 1.400 preduzeća i odnosi se na refinansiranje njihovih kredita iz prve garantne šeme, kreditima iz druge garantne šeme.

"Na ovaj način im se omogućava duži period otplate, do pet godina, sa grejs periodom do dve godine, kako bi prebrodili krizu", rekao je Mali.

Dodao da će ta mera iako se čini malom, pomoći preduzećima koja su pogođena invazijom Rusije u Ukrajini.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da je nesumnjivo da će rat u Ukrajini imati velike posledice na svetsku ekonomiju.

"Pre rata ukrajinski IT sektor je bio jedan od najbrže rastućih. Sada stručnjaci iz ove oblasti nisu u mogućnosti da rade", naveo je Šib.

On je rekao da se rat u Ukrajini odražava na prosečni rast inflacije i istakao da će privatni sektor iz Nemačke nastaviti da ulaže u dugoročne projekte u Srbiji.

Ko će platiti račun rata u Ukrajini
Srbiju će koštati rat u Ukrajini, prognoziraju bečki ekonomisti

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.