Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu

Vlada Srbije će novcem građana finansirati prvu avio liniju s niškog aerodroma

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu
Vlada Srbije obezbedila je novac za finansiranje prvih avio linija sa niškog aerodroma od javnog značaja.

To je izjavio pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić.

"U četvrtak bi Vlada Srbije trebalo da donese uredbu kojom će biti definisani regioni koji će imati pravo da koriste te linije do evropskih gradova", rekao je Ilić novinarima na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu. 

On je najavio da će uskoro biti raspisan javni konkurs za prevoznike koji će leteti na linijama od javnog značaja čime će biti omogućeno dodatno povezivanje Niša sa deset evropskih destinacija. 

"Očekuje se da kompanija Er Srbija bude jedan od učesnika konkursa, ali nije isključeno da se na konkurs jave i druge avio kompanije", kazao je Ilić. 

Po njegovim rečima, od kada je niški aerodrom preuzela država, Vlada Srbije je u taj aerodrom uložila 256 miliona dinara, a od toga je 70 miliona dinara uplaćeno Aerodromima Srbije za nabavku vozila za prihvat vozila u vreme snežnih padavina, kao i za nabavku tečnosti za odledjivanje i sprečavanje zaledjivanja. 

Ilić je najavio izgradnju novog tornja na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, u vrednosti od 5,5 miliona evra. 

"Ove godine biće završena izrada projektne dokumentacije, a početak radova predvidjen je za jul 2020. Završetak radova planiran je za decembar 2021. godine", kazao je on. 

Po Ilićevim rečima, novi toranj na niškom aerodromu gradiće se na dva hektara zemljišta koje je u vlasništvu Grada Niša. 

"To zemljište je prethodno rukovodstvo aerodroma nameravalo da proda za 40 miliona dinara. Mi smo se dogovorili sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) da zakup te lokacije bude na 30 godina. SMATSA će mesečno plaćati niškom aerodromu zakup zemljišta od 50.000 do 80.000 evra, čime će aerodrom skoro pokrivati celokupne mesečne troškove zarada zaposlenih", naveo je Ilić. 

On je kazao da je u planu i produžetak piste na niškom aerodromu sa 2.500 na 2.800 metara, nakon što 2023. bude izgrađena železnička obilaznica i pruga izmeštena sa severne strane niškog aerodroma. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.