Vlada Srbije daje subvencije za zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

Hotel Moskva, FOTO: Nova ekonomija

Vlada Srbije donela je uredbu koja predviđa podsticaje za poslodavce koje zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, za kojima postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada. Uslov je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara (bruto 1). To je oko 212.000 dinara neto (1800 evra) koliko će radnik primiti uz predviđene olakšice. 

Pravo na subvenciju ima poslodavac koji je domaće ili strano fizičko lice, odnosno pravno lice ili preduzetnik registrovan za obavljanje delatnosti u  Srbiji, kao i ogranak registrovanog predstavništva stranog poslodavca.

Novonastanjeno lice za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada je fizičko lice koje u periodu od 24 meseca, koji prethode danu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dana i sa kojim je poslodavac zaključio ugovor o radu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom i ima ugovorenu mesečnu osnovnu zaradu u skladu sa propisom kojim se uređuje rad od najmanje 300.000,00 dinara. 

Podsticaji se isplaćuju u visini 70% obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100% obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prosečna subvencija po zaposlenom u 2020. godini dostigla 30.000 evra

Pravo na dodelu podsticaja ostvaruje se samo za novonastanjena lica koja poslodavac zaposli zaključno sa 31. decembrom 2023. godine.

Podsećamo, od početka rata u Ukrajini, u Srbiju je došao veliki broj građana Rusije i ruskih kompanija. U APR je registrovano preko 1.000 privrednih društava čiji su osnivači privredna i pravna lica iz Rusije ili preduzetnici. 

Najčešće je reč o programerskim  kompanijama, dizajnerima i visokoplaćenim IT stručnjacima. Manjak ovih kadrova je u celom svetu, pa i u Srbiji.

Primera radi, svoj dolazak u Beograd je najavila gejming kompanija WarGaming nastala u Belorusiji koja planira da otvori dva nova studija u Beogradu i Varšavi, u kojima će zaposliti 400 ljudi. Najviše zaposlenih ova kompanija ima u Rusiji i Belorusiji. 

Drugi primer je  Yandeks, ruska verzija Gugla, koji namerava da preseli 300 zaposlenih u Beograd, kao i Luxoft sa istim brojem radnika. 

Iz iskustva domaćih advokatskih kompanija za poslovno pravo, procenjuje se da će ruske kompanije ostati u Srbiji najmanje dve godine, ako je suditi po ugovorima za rentanje nekretnina. 

Ruski državljani načelno nemaju problema sa poslovanjem u Srbiji, mada ima teškoća sa otvaranjem računa u bankama i  finansijskim transakcijama o čemu je Nova ekonomija pisala ranije

Zašto ruske firme vide Srbiju kao spasonosno rešenje? Srbija je jedina zemlja koja se nije priključila  . paketu sankcija Zapada  i time omogućava ruskim firmama da nastave posao sa svetskim klijentima u bezbednom i stabilnom okruženju.

Procedura za registrovanje firme ista je za Ruse kao i za domaće privrednike. Srbija i Rusija imaju niz potpisanih sporazuma koji ruskim investitorima omogućavaju plasman proizvoda na EU tržište bez carina. Takođe, dve zemlje imaju potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (6)

 • Alens

  A sta je sa nasom decom? Ovo je pocetak kraja...

 • Motte

  Nenade pametne drzave pokusavaju da zadrze svoje pametne gradjane.Srbija je sboje pametne gradjane iselila po svetu.A uvozi strance koji prvo treba da nauce jezik pa da se onda utvrdi Dali su to stvarno strucnaci a debele plate ce za te ljude ce morati da placa sirotinja iz Srbije.A njihova deca su rasuta po svetu

 • Dragan

  Po kojem to osnovu tehnicka vlada ima pravo da donosi uredbu po kojoj diskriminise svoje gradjane i stavlja ih u neravnopravan polozaj u odnosu na strane radnike jer svaki radnik kome se obracunavaju svi zakonom predvidjeni porezi i doprinosi mora da finansira iz budzeta te tzv. radnike iz inostranstva koji usput i ne moraju da poseduju nikakva znanja vec samo nekakve lazne diplome da bi ovde mogli da primaju neoporezovane plate od 3000 evra .Istovremeno se nasim frilenserima i IT strucnjacima oporezuje svaki evro zaradjen u inostranim i domacim firmama. Ova uredba je neustavna i treba je sto pre ukinuti ili svi da ne placamo porez ili da ga placamo pod istim uslovima.

 • Val

  Rizikujete suspenziju SSA čime će i Srbija prestati da bude "bezbedno i stabilno okruženje" ne samo za FSB personel, nego i za bilo koga drugog, uključujući domaće stanovništvo.

 • Mitar

  Ova vlada gleda da što vise pametnih Srba iseli iz Srbije, ali zato menja zakone zbog Rusa! Kakva je ovo veleizdaja majko moja!

 • Nenad

  Pametno. Trenutno svi pokusavaju privuci pametne bili odakle da su.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.