Vlada Srbije donela uredbu o još većim subvencijama investitorima

Vlada Srbije spustila je granicu za dobijanje državne pomoći sa 150.000 EUR ulaganja na 100.000, uz obavezu zapošljavanja najmanje 10 ljudi. 

Ovo je propisano novom Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija koja je stupila na snagu krajem decembra 2016. godine.

Tako će za svakog novog radnika država investitoru plaćati od 3.000 do čak 7.000 EUR, u zavisnosti od područja u koje se novac ulaže. Najbolje će proći oni koji imaju nameru da pokrenu ili prošire posao u nerazvijenim krajevima Srbije. 

Osim ovih para, investitori će od države dobiti i pomoć za osnovna sredstva, i to od 10 do 30% od uloženog novca. Doduše, oni će pre toga morati da obezbede 25% vrednosti ukupnog ulaganja iz sopstvenih izvora.

Uredbom je predviđeno i da se sredstva isplaćuju u ratama, a iznos svake rate utvrđivaće se u procentualnom iznosu u odnosu na ukupan iznos dodeljenih sredstava.

Ove novine potvrdio je i ministar privrede Goran Knežević, piše Blic.

"Bilo je potrebno izmeniti Uredbu da bismo obezbedili kontinuitet privrednog rasta putem direktnih investicija, dobili nove kapacitete, tehnologije, zaposlili nove radnike. Uredbom smo ojačali i kontrolu ispunjenja ugovornih obaveza. Akcenat je na ulaganja u nerazvijene i devastirane opštine i obezbeđenje podrške za one koji ulažu najmanje 2 mil EUR i otvaraju najmanje 100 novih radnih mesta u okviru svojih projekata", kaže Knežević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • OSTOJA

    KOLIKO VREDE INOVATIVNI PROJEKTI SRBA U SRBIJI?