Vlada Srbije još traži rešenje za turističke aranžmane

pexels

Država Srbija traži model za nerelizovane turističke aranžmane,koji će biti privatljiv i za agencije i za putnike koji su uplatili aranžmane, ali zbog pandemije korona virusom ne mogu da ih realizuju, rekao je za Politiku Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako kaže, ministarstvo razgovara sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija (Juta) i velikim agencijama kako bi zaštitili i prava putnika i agencije od bankrota kao i 7.000 njihovih zaposlenih čija radna mesta mogu biti ugrožena.

Ministar je rekao da ima u vidu modele drugih zemalja, ali da je cilj Srbije da ne menja postojeće propise. 

"Agencije predlažu izdavanje vrednosnih vaučera koje bi putnici mogli da iskoriste u narednom periodu, ali moramo da proverimo da li takvo rešenje ide u korist građana. Očkujem da ćemo uskoro imati okvir za prevazilaženje ovog problema, kazao je Ljajić.

U tekstu se navodi da u Srbiji još  nema otkazivanja letnjih aranžmana jer se mnogi nadaju da će se situacija sa zarazom i granicama normalizovati u drugoj polovini godine.

Podsećamo, Juta je ranije rekla da nema uslova za vraćanje novca za aranžmane koji su propali i kao najbolji model je ponudila vrednosne vaučere u vrednosti uplaćenog letovanja koje će građani moći da iskoriste u narednih godinu dana ili do kraja sledeće sezone.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da je za celo ovo leto uplaćeno oko 240.000 aranžmana od kojih je polovina isplaćena u celosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara