FOTO: Nova ekonomija

Vlada Srbije krši Ustav: Kinezima besplatni hektari, „domaćima“ naplaćuje

FOTO: Nova ekonomija

Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Grad Zrenjanin krše ustavom garantovani jednak položaj na tržištu jer su kineskoj kompaniji Linglong poklonili zemljište čija je vrednost najmanje osam miliona evra, a domaćim investitorima naplaćuju građevinsko zemljište za izgradnju fabrika, sledi iz saopštenja zrenjaninskog Građanskog preokreta.

Ova organizacija podseća  da puna tri meseca Republička direkcija za imovinu Republike Srbije skriva ugovor kojim je Srbija, prema zaključku Vlade, poklonila zemljište kineskoj kompaniji Linglong.

ŠTA SRBIJA DOBIJA OD FABRIKE GUMA ŠANDONG LINGLONG?

Ugovor na osnovu kojeg je Linglong postao vlasnik skoro sto hektara nekada plodnih njiva, a sada parcele na kojoj će se graditi fabrika automobilskih guma, potpisali su 28.03.2019. godine Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i vlasnik kineske kompanije "Shandong Linglong Tire Co, Ltd" Vang Feng. 

Grad Zrenjanin je prošle nedelje raspisao novi oglas o prodaji građevinskog zemljišta. U zoni "Jugoistok", u kojoj se nalazi zemljište poklonjeno Linglongu, prodaju se parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar. 

To znači da zemljište poklonjeno Šandong Linglongu vredi najmanje OSAM miliona evra. (jedan hektar ima 10.000 m2).

Na taj način krši se Član 84. Ustava Republike Srbije koji glasi:
"Svi imaju jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjeni su akti kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija, stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja. Prava stečena ulaganjem kapitala na osnovu zakona, ne mogu zakonom biti umanjena. Strana lica izjednačena su na tržištu sa domaćim."

Kako se navodi u saopštenju, iako je potpisivanje ugovora obavljeno pred kamerama, fotoreporterima i novinarima, njegov sadržaj do sada nije objavljen. 

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije oglušila se na zahtev da dostavi kopiju ugovora na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i nakon Rešenja Poverenika kojim joj je to naloženo.
 
Građanski preokret navodi da vlast Aleksandra Vučića daje ogromne privilegije stranim, velikim i bogatim kompanijama, dok se građanima i domaćim preduzećima "dere koža s leđa", što je karakteristično ponašanje kolonijalnih i marionetskih vlasti.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Nesko

    Pa to je jako dobar nacin da se domaca i pamet i privrednici oteraju iz zemlje . Ionako ako strancima nesto ne krene kako treba tu su dok subvencije traju a onda , poreski obveznici spremite se sa nadokandu stete.Gulicemo vas dokle god koze ima na ledjima. Zasto ne kad nam se moze kazu ovi iz SNS sekte .

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.