Vlada Srbije: Nisu svi koji prihoduju u inostranstvu ugroženi

Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, ili vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem "stana na dan" treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene najavljenom naplatom petogodišnjih poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, zaključak je jučerašnjeg sastanka Vlade Srbije i predstavnima Udruženja radnika na internetu.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je premijerka Ana Brnabić najavila izradu novog zakona koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

"Predsednica vlade istakla je da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države. Podsetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju vlastitih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja", navodi se u saopštenju.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene. 

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Mamma zr

    Kakve olakšice. Pričamo o ljudima koji godinama rade. Ja sam paušalac pa znam koliko se muče ovi što nemaju računicu da se registruju jer bi onda radili za klikere. Rešite, i to tako da to bude smisleno, pa će onda svi da plaćaju. Nisu to ljudi koji su korumpirani bezumni pa da neće. Hoće da plaćaju. Samo nema zakonskog ambijenta. Ovo unazad, te pare su odavno potrošene. Bude li se nametnuo nekakav jaram, rate na doživotno itd, odose svi u inostranstvo pa onda neće biti ni potrošnje tih para u lokalu, ni PDVa od istih.