Vlada Srbije planira zaduživanje zbog koronavirusa

Pixabay

Vlada Srbije, za vreme vanrednog stanja nastalog usled koronavirusa može se dodatno zaduživati i to uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija na finansijskom tržištu i davanjem državnih garancija u iznosima višim od onih koji su utvrđeni Zakonom o budžetu.

To se navodi u uredbi koju je donela Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Srbije.

Ovim dokumentom, uređeni su postupci koji će se sprovoditi radi finansiranja budžetskog deficita, održavanja tekuće likvidnosti, kao i za obezbeđivanje neophodnih sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije koronavirusa, kao i davanje državnih garancija za vreme vanrednog stanja.

Podsećamo, Fiskalni savet Srbije podržava jednokratno, privremeno povećanje budžetskog deficita i javnog duga dok traje kriza, čak i u slučaju da ono bude relativno veliko, pod uslovom da se ova sredstva usmere racionalno i odgovorno.

„Cena potrebnih mera biće gotovo izvesno visoka, ali ju je opravdano platiti kako bi privatni sektor prošao kroz ovu privremenu krizu sa što manje posledica, odnosno da bi sutra svojim poslovanjem i plaćanjem poreza omogućio vraćanje novonastalog javnog duga“, navodi se u saopštenju Fiskalnog saveta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara