Vlada Srbije predložila poskupljenje pretplate za RTS i RTV

Foto: Pixabay

Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je ušao u skupštinsku proceduru predviđa poskupljenje taksa za RTS i RTV sa 255 na znosiće 299 dinara.

Poskupljenje bi stupilo na snagu 1. januara 2021. godine, a taksa bi se naplaćivala objeinjeno uz račun za struju.

Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.

Večernje novosti prethodno su izvestile da se među desetinama hiljada predmeta koji su sudovi ustupili izvršiteljima veliki broj njih odnosi na neplaćene račune za TV pretplatu.

Kako navode u RTS-u, ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa po ovom osnovu iznose čak 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

Izvesno je da će dužnici ove iznose, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu i troškove, morati da plate, makar i prinudno, jer Nacionalna televizija nije odustala od potraživanja, pišu Novosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Анђус

    Тужан је и сраман тај РТС и цела та влада

  • A je l moze da se

    U racun za struju ubaci i rubrika Pomozimo Vesicu, recimo. Ili da bude neka rubrika tipa "Finansiranje jarbola" ili "Izgradnja gondole" ili tako nesto od "sustinskog" znacaja za Srbiju...