Vlada Srbije usvojila okvir za pomoć turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju

Foto: Wikimedia/Matija

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila regulatorni okvir pružanje dodatne podrške oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog otežanih ekonomskih uslova usled pandemije COVID-19, navodi se u saopštenju.

Privrednim subjektima iz navedenih oblasti biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina, uz dvogodišnji grejs period i kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Krediti će biti odobravani i vraćani u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti:

  • za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara;
  • za mala pravna lica do 80.000.000 dinara, i
  • za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju.

Na istoj sednici, Vlada Srbije je dala i saglasnost da se u radni odnos na neodređeno vreme primi 455 negovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, koji su tokom vanrednog stanja bili angažovani po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovim ustanovama.

"Negovateljice i zdravstveni radnici pokazali su visoku profesionalnost i posvećenost u negovanju i lečenju pacijenata tokom epidemiološke situacije izazvane zaraznom bolesti COVID-19, a čije je angažovanje neophodno i nakon ukidanja vanrednog stanja, kako bi se sprečile i otklonile posledice ove zarazne bolesti", navodi se u saopštenju.

Dodatno, Vlada Srbije je odlučila da 2020. godina bude proglašena "godinom solidarnosti i saradnje", s obzirom na to da su se organizovana solidarnost i saradnja na svim nivoima u društvu "pokazali kao neophodan faktor u očuvanju života i zdravlja stanovništva tokom epidemije COVID-19".

"Pokretanje ove inicijative ogleda se u unapređenju saradnje državnih organa, stručnih, humanitarnih i strukovnih organizacija i udruženja radi poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima, kao i predloga za unapređenje i usmeravanje međunarodne saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Turističke agencije nezadovoljne ponudom ministra Malog

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara