Vlasnici šupa, bazena i svinjaca na radaru poreskih vlasti od Nove godine

Foto: Pixabay

Od Nove godine građani Srbije biće u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, bazene, čak i za nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata, piše u novim izmenama Zakona o porezima na imovinu koje je objavilo Ministarstvo finansija.

U članu 6a novog zakona postoji izmena nepokretnosti koje se oporezuju, gde se umesto "garaže i garažna mesta", među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa "garaže i pomoćni objekti". Pomoćni objekti mogu biti svi objekti koje građani imaju u svojim dvorištima, kao što su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično. Takođe bunari, bazeni, rezervoari, cisterne, svinjci i slično.

"Za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine", piše između ostalog u novom Zakonu o porezima na imovinu.

Ministarstvo finansija je ove pomoćne objekte podelilo u tri grupe. 

U prvoj grupi nalaze se dve vrste objekata, oni koji nisu zgrade, kao što su bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat, kao što su kotlarnice, podrumi i šupe.

U drugoj grupi pomoćnih objekata nalaze se ekonomski objekti u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadratnih metara koje su samostalni objekti.

BATINA KOJA NEKOG UDARI, A NEKOG PRESKOČI

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ekonomski objekti su svi objekti korišćeni za gajenje životinja, kao i prateći objekti za gajenje domaćih životinja, objekti za skladištenje stočne hrane, objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, takođe ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu.

Porez na imovinu plaćaće se u skladu sa novim zakonom počev od 2021. godine.

Sugestije i primedbe mogu da se dostave Sektoru za fiskalni sistem putem elektronske pošte na adresu fiskalni.sektor@mfin.gov.rs najkasnije do 4. novembra 2020. godine, do 15:30 sati.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (6)

 • Bacvanin

  Svako zanimanje mora da ima predmet rada i stedstva za rad.Seljaci njih15+20% bavi se proizvodnjom hrane za sebe i onih 85-80%.Da bi to proizvodili moraju imati sredstva za rad i pratece objekte koji sluze u procesu rada u biljnoj i stocarskoj proizvodnji.Ovim porezom vlast prakticno kaznjava objekte koji doprinose u procesu rada gde se gaji stoka ili cuvaju biljni proizvodi koji ce izaci na trziste.Supa,kokosinjac za seljaka su isto kao za drzavnog sluzbeni,a HEMIJSKA OLOVKA,dok mu ostala sredstva za rad sto,fotelja,kompjuter placa drzava.

 • Diplomirani ekonomista

  Izvinite ali o ovome se nešto mora napisati. Prvo država očigledno troši više nego što može da naplati od poreza privredi i gradjanima. Drugo da se taj porez velikim korporacijama, strancima i državnim ustanovama i te kako umanjuje i oprašta u vidu stimulansa i poklona. Treće je da pošto državni aparat ne želi da podeli otkaze svojoj užoj i široj familiji koja parazitira po raznim agencijama, ministarstvima i Narodnoj Banci, mora da se okrene i još jače pritisne gradjane, seljake i mala i srednja preduzeća. Ajde da kažemo da se na šupe i nastrešnice uvede porez. Koja bi tu stopa poreska trebalo da se primenjuje? Definitivno ne ona za garažna mesta. Zašto? Pa zato što se garažno mesto može izdati, prodati, i tako doneti prihod vlasniku iz koga će platiti porez. To je moguće jer su apsolutna sva garažna mesta povezana sa putem. U slučaju šupe, nastrešnice i kokošinjca to nije slučaj, već samo postoji korist vlasnika za korišćenje prostora gde odlaže stvari, seljaka gde odlaže kukuruz, svinjca gde se tove svinje, živinarnika koji se u sezoni koristi za tov pilića. Znači privatni pomoćni objekti koji nemaju ekonomsku moć izdavanja i prodaje. Ako već moraju da se vežu za garažna mesta, a moraju pošto drugi zakon nemaju da ovaj potez dobije legitimnost, cena poreza ne bi smela da bude viša od jedne trećine garžnog mesta. Jer po prirodi stvari, kada parkirate auto po snežnoj mećavi, nije isti ugodjaj pod nastrešnicom i na garažnom mestu. Ili mi ljudi možda nemamo takav kreativan pogled na mogućnosti kojima raspolažemo i na koje nam Ministarstvo finansija ukazuje, pa bismo trebali da počnemo da parkiramo automobile po svinjcima.

 • Vidovit

  Kad pobuna seljastva dostigne kriticnu tacku,tada ce vrhovni da anulira te zakone,jer su ti porezi potekli iz djukine kuhinje kao pomoc pred predsednicke i parlamentarne izbore.Ko ih ne zna skupo bi ih platijo,ovako su providni ko flis papir.

 • Bacvanin

  To vec nije porez,vec zulum koji ce unistiti male poljoprivrednike,njihove proizvode iz kokosinjaca necete videti na pijacama,vec ce te ih kupovati u marketima.Isto je sa svom drugom malom stocarskom proizvodnjom.Za jedno gazdinstvo da bi se bavilo stocarskom proizvodnjom potrebno je imati 5-6 objekata koji ce biti oporezovani.Nisam video da su navedeni WC klozeti napolju i mesto djubrista gde se odlaze stajnjak,kako su to mogli da previde.

 • Bacvanin

  Pocetak borbe protiv azdaje,direkt u glavu.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.