FOTO: Nova ekonomija

Vlasnik vinarije Čokot: Prokupac je naša najveća šansa

FOTO: Nova ekonomija
Naša prilika za proboj na globalno tržište je u tome što su mušterije postale prezasićenje vinima iz Italije, Francuske i Španije, ali je problem što se Srbija sa manje od 20 hiljada hektara ne nalazi na svetskim vinskim mapama, ocenio je Radovan Đorđević, vlasnik vinarije "Čokot” na nedavno održanom panelu posvećenom budućnosti prehrambene industrije, na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Panel diskusija je održavan povodom 60 godina rada Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju. 

Kao najveću šansu za vinogradarstvo u Srbiji, Đorđević vidi uzgajanje sorte prokupac, koja je jedino sigurno autohtona vrsta sa ovog prostora. 

"Iako je važilo za vino osrednjeg kvaliteta, trgovci vinom, degustatori, eksperti sve više prepoznaju njegove kvalitete… Trenutno je u toku izrada desetogodišnje strategije za razvoj vinogradarstva, a smatram da se ta oblast poljoprivrede u Srbiji najbrže razvija”, rekao je Đorđević.

I on se slaže da je zaštita geografskog porekla presudna za uspeh, vinogradari to već rade i samo jedno vinogorje na teritoriji države nije zaštitilo svoju intelektualnui svojiju. Sa druge strane, u razvijenijim zermljama EU, geografska zaštita za vina se odavno ne tiče samo regiona, već se specifikacija izvodi do nivoa parcele. 


Nije samo geografsko poreklo dovoljno za uspehna međunarodnom tržištu, već se drugim proizvođačima mora parirati i tehnologijiom proizvodnje, smatra Viktor Nedović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Prema njegovim rečima, i država je to prepoznala, te kroz Fond za nauku sve više sredstava nudi i poljoprivrednicima, ali i agri-startapovima. 

Startapima, malim i srednjim preduzećima Fond za inovacionu delatnost nudi mini-grantove visine do 80 hiljada evra, a za zrelije kompanije i tzv. "matching” grantove, odnosno finansiranje čija se visina određuje jedan naprema jedan sa sredstvima koje to preduzeće samo uloži.

"[Vlada Srbije] nudi čitav spektar mehanizama za poboljšavanje saradnje nauke i privrede, poput inovacionih vaučera i proof of concept šema. Kada se oni saberu sa sredstvima dostupnim iz fondova EU i Svetske banke, govorimo o [blizu] 20 miliona evra ove godine", kazao je Nedović.

Prema podacima iz priručnika "Savremeni trendovi na tržištu Vina, u Srbiji proizvodnjom vina koje se plasira na tržište, bavi se 235 proizvođača i oni su u potpunosti tržišno orijentisani, dok se uzgojem grožđa bavi 80.341 proizvođača koje se proizvodi na 22.150 hektara. 

Kako se navodi, u vinarijama u Republici Srbiji broj zaposlenih lica iznosi oko 3.500, od čega je stalno zaposleno oko 2.000, a ostale zaposlene čine lica koja su u ovoj oblasti angažovana privremeno. Velikih vinarija koje su svom sastavu ima više od 250 zaposlenih na teritoriji Republike Srbije ima svega dve, a jedna vinarija nalazi se u grupi ovih privrednih subjekata koje imaju od 50 do 250 zaposlenih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara