Vlast zadovoljna uslovima zaduživanja koji su lošiji od onog što je ranije ponuđeno

Pixabay

Srbija se juče zadužila dve milijarde evra kako bi obezbedila novac za pomoć građanima privredi pogođenoj korona krizom, po uslovima kojima je vlast vrlo zadovoljna. Međutim, činjenice su da su uslovi daleko lošiji od onoga što je nedavno nudio MMF, ili od uslova pod kojima se Srbija zadužila pre nekoliko meseci, piše Nova.rs. Treba podsetiti da se Fiskalni savet javno usprotivio Vladinoj strategiji zaduživanja jer je zaduživanje na međunarodnom tržištu u trenutnim okolnostima dosta skupo.

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra. Obveznice su prodate sa kuponskom stopom od 3,125 odsto, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospeća od sedam godina.

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije u prvim saopštenjima iskazali su zadovoljstvo zbog velikog interesovanja investitora koje je iskazalo tražnju za preko sedam milijardi evra, skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije. To je znak poverenja u finansijski sistem Srbije, saopštile su obe institucije.

„Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa Kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti“, stoji u saopštenju ministarstva finansija.

Ministarstvo Siniše Malog navodi da su čekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena“.

Nova.rs podseća da se Srbija u junu 2019. na međunarodnom tržištu zadužila za milijardu evra na deset godina, po stopi prinosa od 1,62 odsto.

U novembru je reotvorena ista emisija evroobveznica, sa još boljim rezultatom – 550 miliona evra, po ceni od 1,25 odsto.

Sada se uzimanje od dve milijarde evra na sedam godina po stopi prinosa od 3,38 odsto – skoro tri puta skuplje nego pre pola godine – naziva “još jednim uspehom”.

Osim što deluje nejasno zbog čega je bilo potrebno zadužiti se tri puta skuplje od BiH, još je manje jasno bilo uporno odbijanje državnog vrha (predsednik i ministar finansija) da uopšte priznaju da je Srbiji novac i te kako potreban, navodi Tvn1, pozivajući se na Nova.rs.

Jer, Fiskalni savet je još 6. aprila izneo procenu da je Srbiji potrebno da se zaduži za 6,5 milijardi evra ove godine, da ublaži i sanira posledice koronavirusa.

Nepunu nedelju kasnije, predsednik Vučić je rekao da Srbija neće uzimati finansijsku pomoć od MMF-a, “pošto imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata”.

Kakve veze predsednik Vučić ima sa zlatnim rezervama

A skoro tri nedelje nakon ove procene Fiskalnog saveta, Vučić je rekao da “smo odbili 1,2 milijarde od MMF” i da je on “ponosan na to”: “Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona evra”, rekao je Vučić tog 23. aprila.

Dakle, 23. aprila Srbiji nije bilo potrebno 1,2 milijarde evra MMF-a sa kamatom od (najviše) 1,29 odsto, a 18 dana kasnije se zadužila za dve milijarde sa kamatom od 3,38 odsto.

Jedna od ove dve nejasnoće postaje malo jasnija, ako se zna da ovakvo zaduživanje ne podleže nikakvoj kontroli ustanova koje su novac dale, dok je novac MMF-a išao uz uslov kontrole trošenja, odnosno, usaglašavanja ekonomske politike sa zahtevima MMF-a.

MMF: Vlada Srbije nije tražila pomoć od nas

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Stari

    Klasican primer lazne vesti i spina.

  • Neko

    To je ta jaka Srbija koju toliko hvali nas predsednik i ministar Mali,pa i svi ostali u vladi...