Vojni penzioneri traže ocenu ustavnosti zakona kojim su im smanjene penzije

Vojni penzioneri su Ustavnom sudu Srbije predali akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti zakona kojim su više od tri godine penzije privremeno umanjene.

Zakon o privremenom uređenju isplate penzija je u primeni od novembra 2014, što je bila jedna od mera fiskalne konsolidacije.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je pronašlo novu formu za pokretanje postupka ocene ustavnosti tog zakona, podrškom poslanika Skupštine Srbije.

Zamenik predsednika tog sindikata Mile Delić je rekao da, prema članu 168 Ustava Srbije, ako akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti nekog zakona podrže poslanici Ustavni sud će morati da ga razmatra.

"Za pokretanje ovog postupa dobili smo podršku 27 poslanika koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji", rekao je Delić.

Dodao je da je Ustavni sud od 2015. godine odbio neke inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona koje su pokretala razna udruženja, organizacije i pojedinci, ali su bile bez podrške poslanika.

U slučaju da Ustavni sud oceni da je zakon kojim su smanjene penzije neustavan penzioneri će, prema njegovim rečima, odštetu moći da potraže preko gradjanske parnice.

Penzioneri, njih oko stotinak pre predaje akta o oceni ustavnosti okupili su se u ponedeljak na trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su sa paraloma "Sud ustavni na popravni", "Koga štiti Ustavni sud" i "Ustavni sud je politički", krenuli prema tom sudu.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara