Vojni penzioneri traže vraćanje penzija umesto 100 evra

Foto: Pixabay

Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije uputilo je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, u kome se navodi da plan za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa ne sadrži odgovor na znatno umanjene prihode Fonda za Penziono i invalidsko osiguranje i da bi bilo "poštenije" da se penzionerima vrati novac koji im je oduzet od 2014 do 2018. godine.

U saopštenju se navodi da mera direktne dotacije svih punoletnih građana nema nikakvu ekonomsko ili socijalno opravdanje i da je "očigledno povezana sa predstojećim parlamentarnim izborima". 

"Na osnovu iskustava sa prethodnih izbora ocekivali smo oveih 4.000 dinara i da nije bilo pandemije. Ako je ta pomoć stvarno u vezi sa izborima baš ste nas potcenili jer je Srpska napredna stranka organizovanjem višednevnih izleta po turističkim destinacijama Srbije, po glasaču trošila nekoliko puta više. Naravno da je penzionerima i starim licima koji imaju porodična primanja manja od 38.000 dinara, novčana pomoć potrebna ali ne iz kase Fonda PIO nego direktno iz budžeta, kao socijalna pomoć", dodaje Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Ta organizacija je u saopštenju osudila da je uvođenje vanrednog stanja bez odluke Narodne skupštine, ocenivši pri tom da ta praksa "ne postoji ni u jednoj evropskoj i civilizovanoj državi".

Udruženja navodi i da je neprekidna izolacija za građane starije od 65 godina uvedena "bez zdravstvenog opravdanja", kao i da podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na potrebu smanjenja kontakta "uz uslove za minimalno održavanje života".

"Starijim građanima i invalidima koji imaju i po nekoliko dijagnoza veoma teško pada neprekidna izolacija jer je za većinu njihovih zdravstvenih problema potrebno kretanje odnosno redovna šetnja. Stičemo utisak da ste nas koji smo bez podrške porodice prepustili na nemilost odnosno staranje raznih volonterskih organizacija, koje su najčešće u vlasništvu stranaka. Otežali ste nam komunikaciju sa našim najbližima i prepustili televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje zajedno sa vama neprekidno šire strah od smrti i pretnje od kazni za nepoštovanje vaših naredbi", navodi se u saopštenju.

Penzioneri su takođe kritikovali i meru obavljanja kupovine jednom sedmično u trajanju od tri sata i zabranu kretanja pnezionera poljoprivrednika ili pčelara koji trenutno nemaju pravo da rade na njivi ili sa pčelama zbog policijskog časa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara