Volonteri iz Srbije i Hrvatske protiv korone se bore i 3D štampačima

Foto: Promo

Volonteri, kompanije, laboratorije i inkubatori iz Srbije i Hrvatske organizovali su se kako bi na 3D štampačima izrađivali zaštitne vizire za zdravstvene radnike koji se bore protiv pandemije koronavirusa.

Ovakve maske u potpunosti prekrivaju lice korisnika, štiteći od kapljičnog prenosa virusa, a nakon dezinfekcije, mogu se ponovo upotrebiti.

“Maske su slate u Beograd, do sada u KBC Srbija i KBC Zvezdara i proprema se isporuka za KBC Bežanijsku kosu. Produkcija je za naše podneblje prebačena u Beograd za sada, a dnevno možemo izaditi oko tridesetak vizira", rekao je Nenad Jovanovski, menadžer nacionalne mreze Startit centara.

U poslednjih sedam dana, od početka kampanje otpremljeno je ukupno 350 maski za vizir, a narednih dana biće pripremljeno dodatnih 700 komada za distribuciju, što će omogućiti da najmanje 1.000 zdravstvenih radnika iz više od 30 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj rade u potpunosti zaštićeni, saopštio je EU Info Point Novi Sad..

Inicijativu je pokrenula Facebook grupa "Vizionari Srbije", koja je apelovala na sve ljude koji poseduju 3D štampač da se priključe proizvodnji nosača vizira. Tako se ova ideja proširila i van granica naše zemlje kroz saradnju dve zemlje na projektu "XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo".

Projekat se radio u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra sa obe strane granice, jednog u Startit centru u Inđiji, a drugog u hrvatskom Donjem Miholjcu, 

"Realizovao ga je konzorcijum koji čine vodeći partner, SEE ICT, Poduzetnički inkubator 'OSVIT' iz Donjeg Miholjca (hrvatsko-mađarska granica), Opština Magadenovac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Republike Srbije, a finansiran je od strane Evropske unije kroz Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020", dodaje se u saopštenju

.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara