Tatjana Matić FOTO: N1

Tatjana Matić

Vrednost domaćeg tržišta informacionih tehnologija 522,7 miliona evra

Tatjana Matić FOTO: N1
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je da se vrednost domaćeg tržišta informacionih tehnologija u 2018. godini procenjuje na oko 522,7 miliona evra, što je osam odsto više nego prošle godine.

Ona je, kako je saopštilo to ministarstvo, navela da se očekuje da najveći rast ima tržište IT usluga, oko 13,5 odsto, sledi tržište paketnog softvera sa rastom od oko 10,4 odsto, i isporuke IT opreme oko 2,6 odsto.

Matić je najavila i da se prema dosadašnjim trendovima za 2018. godinu očekuje povećanje dodatne vrednosti koju su ostvarila IT preduzeća na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Ona je podsetila da su u 2017. ta preduzeća ostvarila ukupno 804,2 miliona evra dodatne vrednosti, odnosno 2,3 odsto srpskog BDP-a, što je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ta vrednost iznosila 2,1 odsto BDP-a.

"Radi nastavka ubrzanja razvoja IT tržišta i IT industrije u Srbiji koje je dostignuto u prethodnom periodu, potrebna je ekonomska i politička stabilnost, budući da IT prožima sve oblasti, počev od privrede, zdravstva, obrazovanja", rekla je Matić.

Istakla je da su za rast tog sektora ključna ulaganja, koja su trenutno nedovoljna i iznose 75 evra po stanovniku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara