Vrtići nezakonito podizali cene

Roditelji dece koja pohađaju državne vrtiće u više gradova u Srbiji već godinama plaćaju cenu višu od zakonom propisane, kažu u Ministarstvu prosvete.

Za sada je utvrđeno da Beograd i Kragujevac nisu poštovali propise, pa su roditelji plaćali 80 odsto od pune cene za boravak deteta u vrtiću, a ne samo 20 odsto kako nalaže član 159 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i član 50 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Ovi zakoni su stupili na snagu 2009, odnosno 2010. godine, pa nikome nije jasno kako država dosad nije stala na put samovolji lokalnih samouprava koje određuju ekonomsku cenu boravka dece u vrtićima, regresnu skalu i učešće roditelja mimo svih zakonskih pravila. Zakon nije predvideo sankcije za nepoštovanje ovih odredaba, kažu u resornom ministarstvu, ali roditelji mogu da se izbore za svoja prava pred nadležnim sudovima. 

Iskusni pravnici koji se bave dečjim pravima savetuju svim roditeljima koji sumnjaju da plaćaju nezakonito visoku cenu za smeštaj dece u vrtiće da se obrate prosvetnoj inspekciji, zaštitniku prava građana ili da pred sudom traže povraćaj novca, jer im je, bez zakonskog osnova, godinama naplaćivana viša cena određene usluge. 

Roditelji dece koja pohađaju beogradske vrtiće i dalje plaćaju 9.700 dinara, dok je u Kragujevcu najviše cena iznosila čak 11.000 dinara. 

Ekonomsku cenu za celodnevni boravak deteta u vrtiću određuje lokalna samouprava i u svim gradovima je različita, ali opštine moraju da boravak svakog deteta regresiraju sa najmanje 80 odsto. 

Zbog velikog broja prijava i žalbi roditelja na visoku cenu u vrtićima, ministarstvo je još sredinom jula naložilo gradovima Kragujevcu i Beogradu da usklade propise sa važećim zakonima, ali roditelji mališana smeštenih u beogradskim vrtićima i dalje plaćaju istu cenu. U Kragujevcu od 1. septembra najviša cena vrtića iznosi 3.440 dinara, jer je gradsko veće krajem avgusta usvojilo novi pravilnik o regresiranju troškova za boravak dece u vrtićima. 

Nasuprot tome, beogradska vlast i dalje ćuti o ovom problemu. 

"Ministarstvo je početkom oktobra poslalo dopis gradu Beogradu ukazujući da postojeći Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, nije usklađen sa zakonom i nanosi materijalnu štetu roditeljima, to jest starateljima korisnika usluga predškolskih ustanova. Naložili smo da se u što kraćem roku donesu odgovarajući akti kojima će se propisati validna ekonomska cena i učešće roditelja u zakonom propisanom procentu. Još nismo dobili odgovor od gradske vlasti", kažu u Ministarstvu prosvete dodajući da se eventualno regresiranje cene boravka u predškolskim ustanovama može vršiti isključivo u odnosu na maksimalno učešće roditelja u ekonomskoj ceni od 20 odsto. 

U slučaju da se utvrdi da još neka lokalna samouprava ne utvrđuje učešće roditelja u ceni vrtića u skladu sa zakonom, ministarstvo će preduzeti korake, kao i prema Beogradu i Kragujevcu, ističu nadležni. 

„Politika” saznaje da su cene nedozvoljeno visoke i u drugim gradovima u unutrašnjosti. Roditelji mališana u Subotici vrtić plaćaju 4.500 dinara, u Pančevu 4.650, u Nišu 4.500 dinara, a u Leskovcu 4.900 dinara. Direktori ovih predškolskih ustanova navode da su dobili dopis od školskih uprava da dostave informaciju o procentualnom učešću roditelja u plaćanju vrtića, ali još nije došlo do bilo kakvih izmena. 

"Obavestili smo nadležne o učešću roditelja i načinu regresiranja troškova boravka u vrtiću, ali mi ne donosimo odluku o regresiranju i ne znamo šta će se dešavati. O tome odlučuje gradska vlast", kaže Jasmina Anđelković-Đorđević, direktor PU Leskovac. 

Predstavnici niške predškolske ustanove tvrde da su uskladili cene sa važećim propisima, jer roditelji učestvuju sa najviše 4.500 dinara, dok je ekonomska cena za boravak deteta oko 15.500 dinara. Roditelji zrenjaninskih mališana sa višim primanjima plaćaju čak 90 odsto od ekonomske cene. 

"Ukoliko roditelji budu plaćali samo 20 odsto, to će biti odlično za njih, ali predškolska ustanova nema novac da finansira boravak dece. Moraćemo da čekamo da lokalna vlast uskladi propise i izdvoji dodatna sredstva", kažu u ovoj ustanovi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara