Vučić: Molio sam Angelu da pomogne oko Železare, bila je to dvadesetominutna saga

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "bukvalno molio" nemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne u rešavanju problema u vezi sa Železarom Smederevo.

Kako je istakao, on je Merkelovu molio i da pomogne u rešavanju problema sa čelikom iz Srbije na evropskom tržištu.

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije naveo da je to bila "dvadesetominutna saga o Železari i antidampingu" u kojoj je on tokom sastanka u Berlinu zatražio pomoć kancelarke Merkel. 

"Rekla je da će da pogleda i da će da pomogne koliko god bude mogla po tom pitanju", kazao je Vučić. 

Evropska komisija ranije je uvela antidamping namete za čelične proizvode iz Kine i Tajana kako bi sprečila da preplave evropsko tržište čelika. EK je saopštila da je uvela antidamping namete od 30,7 do 64,9 odsto za kineske proizvode koji su "preplavili evropsko tržište" 

Železara Smederevo prodata je aprila prošle godine kineskoj kompaniji Hestil. Kinezi su jedini dali obavezujuću ponudu za kupovinu svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. 

Kako je rekao Vučić, kancelarki je predao dokumentaciju na nemačkom jeziku u kojoj je objašnjeno sve u vezi sa tim pitanjem i kako mi gledamo na to. 

To je, kaže, i za Nemačku teško pitanje, jer Kina ima više od 50 odsto ukupnog tržišta čelikom i diktiraju cenu. 

Dodao je i da Merkel nije ta koja odlučuje o tom pitanju, ali da će učiniti ono što je u njenoj moći da se nađe rešenje. 

Podsetio je da je o tom pitanju pisao pisma i Johanesu Hanu i Žan Klod Junkeru. 

"Mislim da je kancelarka sve to razumela", rekao je Vučić. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara