Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush

Ramuš Haradinaj:

Vučić nam ponudio da prizna Kosovo u zamenu za deo teritorije

Ramuš Haradinaj FOTO:@haradinajramush
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Rusije, ponudio da Beograd prizna Kosovo ako se Priština odrekne dela teritorije, i naveo da je to previsoka cena.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podržan od Rusije, uputio nam je nepristojnu ponudu: Srbija će priznati Kosovo ako joj damo deo naše teritorije. Srbija želi da stvori etnički 'čistu' državu, da oduzme ljudima državljanstvo i izbaci ih iz njihovih domova", naveo je Haradinaj u autorskom tekstu za Vašington post.

On je naveo da je to "previsoka cena za platiti" i dodao da Kosovo neće kršiti svoj ustav, odreći se suvereniteta i "uništiti svoj teritorijalni integritet samo da bi Srbija priznala nešto što je već činjenica".

"Nećemo uspostaviti opasan presedan koji će destabilizovati Balkan i one zemlje koje se bore za sopstveni teritorijalni integritet, kao što su Izrael, Ukrajina i Indija", napisao je Haradinaj.

Ogromna većina međunarodnih stručnjaka protivi se toj ideji, naveo je Haradinaj i dodao da, kao premijer, "nikada neće podržati takvu trgovinu.

On je rekao da bi eventualna predaja dela kosovske teritorije Srbiji predstavljala "kratkovid pokušaj popuštanja nasilniku u nadi da će maltretiranje prestati" i naveo da Priština neće pristati na to.

"Usred neprekidnog napada Srbije koji za cilj ima podrivanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, neki bi voleli da se Kosovo angažuje u takozvanom 'mirnom' etničkom čišćenju na Balkanu. To je kratkovid pokušaj popuštanja nasilniku u nadi da će maltretiranje prestati. Nećemo to raditi", napisao je Haradinaj.

Naveo je da je Kosovo "teškim žrtvovanjem" steklo nezavisnost posle "genocidne kampanje terora" Srbije, ali da "Srbija i njen saveznik Rusija odbijaju" da priznaju njegov suverenitet i sprečavaju ulazak Kosova u UN.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara