Žeželjev most FOTO: Wikipedia

Vučić sa Hanom otvorio obnovljen Žeželjev most

Žeželjev most FOTO: Wikipedia

Nisam ni sanjao kakvu "lepoticu" gradimo, i nisam ni sanjao da ovako nešto možemo da izgradimo, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na otvaranju Žeželjevog mosta u Novom Sadu rekao da su mostovi tamo gde se ukrštaju najvažnije ljudske potrebe.

- Ništa nam danas nije potrebnije nego mostovi preko razlika. Preko ovog mosta stižemo ubrzano tamo gde smo krenuli, u budućnost - kazao je Vučić.

On je rekao da je njegov nekadašnji graditelj Žeželj toliko verovao u most, da je prilikom kontrole, kada su tvrdili da ne može da izdrži vozove, u trenutku kontrole bio u čamcu ispod njega.

Toliko je verovao u njega - istakao je Vučić.

Predsednik kaže da se neretko čini da ne poštujemo novac i podršku naših partnera iz EU.

- Zato želim i da se zahvalim EU, ali i komesaru Hanu, naročito zbog novca koji smo dobili kada su nas zadesile katastrofalne poplave, i što su nam i tada, ali i što nam i dalje pomažu, da obnavljamo našu zemlju - istakao je Vučić.

Ovaj prelepi most povezuje vaš grad sa obalama reke, sa Evropskom unijom i evropskom porodicom, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je kazao da Srbija napraduje na putu ka članstvu u EU, da ima podršku Unije.

Mi gradimo mostove sa vama - rekao je Han.

On je naveo da je veoma dobra stvar to što je finansiranje ovog mosta samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji.

- Suma koju smo obezbedili za Srbiju od pre nekoliko godina do 2020. godine biće ukupno oko tri milijarde evra ,naveo je Han.

Upravo sve ovo, kazao je evropski komesar, "radimo kako biste se našoj evropskoj porodici pridružili što pre".

Evropske integracije nisu apstraktno pitanje, već je reč o vašem prosperitetu i životu. Integracija je druga reč za izgradnju mostova i zato ću nastaviti da gradim mostove i ovde i po čitavom ovom regionu - rekao je Han, koji je naveo da sve što Unija radi u ovom regionu, jeste zbog mira i sigurnosti.

Veliki broj Novosađana okupio se na novom Žeželjevom mostu u Novom Sadu koji se danas, u prisusustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Johanesa Hana, svečano otvara za drumski i pešački saobraćaj.

Novi most izgrađen je na istom mestu gde i stari, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Pred otvaranje, on je ukrašen zastavama Srbije i EU, a građani su se okupili na samom mostu i prilazima, noseći zastavice Srbije.

Takođe, most je na polovini ukrašen balonima u bojama srpske zastave, koji će biti pušteni u vazduh na svečanom otvaranju.

Most će biti otvoren za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, a ponovo će biti uspostavljena dobra veza prema industrijskoj zoni, slobodnoj carinskoj zoni, izlasku na autoput i luci Novi Sad. Taj pravac za drumski saobraćaj je bio u prekidu od 2010. godine.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara