Vučić: U nedelju predstavljamo ekonomske mere za saniranje korone

Foto: Predsedništvo Republiek Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će u nedelju biti predstavljen program ekonomskih mera za saniranja posledica epidemije koronavirusa, kao i da će tada biti predstavljen i način finansiranja novih mera.

On je na konferenciji za novinare u Palati "Srbija" naveo da se detalji ovog programa trenutno dorađuju, a da će Srbija zbog mera koje će preduzeti biti "jedina zemlja u regionu koja zbog visine javnog duga smanjivati plate i penzije".

Vučić je dodao i da je zbog broja žrtava od COVID-19 današnji dan "verovatno najcrnji za Evropu od Drugog svetskog rata".

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno ima 528 osoba sa koronaviruson, da je osam preminulih i da su 302 osobe hospitalizovane. Od tog broja, sa bolničkog lečenja je otpušteno 42 ljudi.

Vučić je još jednom apelovao na građane svih starosnih dobi da poštuju mere ograničenja kretanja, kao i da je to "jedini način da sačuvaju sebe i svoje bližnje".

U Srbiju će u nekoliko sledećih dana biti dopremljeno 15 miliona maski u naredna tri dana, kao i dodatni respiratori, dodao je Vučić.

Odgovarajući na navode da su tri respiratora koja su putovala u Crnoj Gori "konfiskovani i oteti", rekao je da su sporni uređaju kupljeni, što je u kompanija umešana u ceo slučaj i potvrdila.

Dodao je da će Srbija Podgorici pokloniti tri respiratora i da će "uslišiti molbu" opozicionog lidera iz Crne Gore Andrije Mandiće i poslati još po jedan respirator u tri opštine na severu te zemlje.

Premijerka Srbija Ana Brnabić navela je da su višestruko manji procenti obolelih starijih sugrađana u odnosu na Italiju dokaz da mere zabrane kretanja za starije od 65 godina daju rezultate i da se za sada neće uvoditi nove mere.

Navela je i da je Srbija do sada vršila oko 400 testova dnevno, a da će od sutra, kada Institut Torlak više nije jedina nacionalna referentna laboratorija, odnosno kada su sve laboratorije koje imaju mogućnost za testiranje na koronu postale referentne,moći da testiraju 2.500 ljudi dnevno.

"Taj broj će biti uvećan na 4.500 u narednih nekoliko dana. Od sutra ujutro kreće obuka za medicinske sestre i tehničare za uzimanje briseva... A privremena bolnica na Sajmu će od sutra početi da prima prve pacijente", navela je Brnabić i dodala da će privremeni smeštaji na sajmovima i u sportskim halama biti u upotrebi samo ako se pre toga popune bolnički kapaciteti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • naučnik

    Pročitaj šta si napisao NEPISMENI. On je na konferenciji za novinare u Palati "Srbija" naveo da se detalji ovog programa trenutno dorađuju, a da će Srbija zbog mera koje će preduzeti biti "jedina zemlja u regionu koja zbog visine javnog duga smanjivati plate i penzije". A KOMENTAR NE OBJAVLJUJEŠ. PA ZAR NIJE REKAO DA NEĆE SMANJIVATI PLATE I PENZIJE.

  • Boba

    Moj predlog je da svoja poslanicka,premijerska,guvernerska,poslanicka ..........itd primanja usmerite na medicinska primanja i tako pokazete vasu solidarnost sa tim ljudima koji svaki dan rizikuji svoje zivote. U narednom periodu dok se situacija ne resi.

  • Maca

    Nemoj samo ti više ništa da predlažeš. Skloni se nisi ni za šta.