Vučić: Uprkos protestima, i dalje smatram da mere treba da se pooštre

Foto: Nova ekonomija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da uprkos demonstracijama koje su se sinoć odigrale u centru Beograda i dalje smatra da trebaju da se pooštre mere u Beogradu, da preporučuje da se uvede zabrana kretanja za vikend, ali da očekuje da Krizni štab za sprečavanje širenja COVID-19 neće biti za policijski čas.

Dodao je da "nasilje neće biti tolerisano" dok on bude bio na putu u Parizu, da će svi koji su učestvovali u nasilničkom ponašanju biti "strogo kažnjeni", kao i da će "mir i stabilnost biti očuvani po svaku cenu".

One je na konferenciji za novinare povodom demonstracija ispred parlamenta izjavio da se sinoć u Beogradu desilo "najbrutalnije političko nasilje u poslednjih nekoliko godina", a zamolio je ljude da se danas ne okupljaju, kako bi se izbeglo "zaražavanje na protestu".

"Mi smo u proteklih osam godina dozvoljavali slobodu protesta i izražavanja drugačijeg mišljenja... Protest su organizovali (ljudi) desničarske orijentacije, ali ne sumnjam da je na početku protesta bilo i onih koji su se okupili zbog pooštravanja mera", naveo je Vučić.

Ocenio je i da je skup bio "dobro organizovan" i da su podbacile bezbednosne službe, da je u demonstrante bilo infiltriran "kriminalni i inostrani faktor".

"Skup je bio protivzakonit, odnosno neprijavljen policiji. (Demonstranti su) vređali kamenovali i tukli policiju, koja je trpela i odgovorila tek kada su zauzeli hol Narodne skupštine... Nisu se neki šetali po promenadi, pa je policija upala da tuče, kao što mnogi hoće da predstave", dodao je Vučić.

On je naveo da je tokom prethodne noći pet policijskih vozila zapaljeno, da su 43 policajca povređena, a pokazao je fotografije za koje tvrde da dokazuju da su neki od njih "izbodeni nožem".

Predsednik je dodao da će skup "samo naneti štetu ugledu Republike Srbije" i "otežati put delegaciji" koja treba da nastavi pregovore sa Prištinom u Briselu.

Za mladića koji je pred televizijskim kamerama rekao da protestuje zato što mu je otac umro u KBC Zemun od poledica COVID-19 i da još uvek nije dobio potvrdu o njegovoj smrti, Vučić je rekao da je u pitanju "notorna laž", da su lekari borili do poslednjeg sekunda, a da je sam mladić osuđivan za prekršajna dela.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara