Vučić: Za oporavak privrede izdvajamo pet milijardi evra

Foto: Pixabay

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će paket pomoći koji Vlada Srbije priprema za privredi biti vredan oko pet milijardi evra, a da će se finansirati iz postojeće budžetske rezerve i zaduživanjem na domaćem i međunarodnom tržištu.

Prva mera će se, kako je najavio, sastojati iz isplaćivanja minimalca svim preduzetnicima, malima i mikro preduzećima, bez obzira da li su tokom zdravstvene krize obustavljali poslovanje. Vučić je naveo da će ova mera koštati oko 700 miliona evra, kao i da će na nju moći da računaju samo privredni subjekti koji nisu otpustili vie od 10% radnika.

Nova ekonomija je juče objavila planirani set mera, više o tome čitajte OVDE.

Dodao je da će preduzetnicima, mikro i malim preduzećima biti odloženo plaćenje poreza i doprinosa sledeće godine, kao i akontacija poreza na dobit, kako ne bi došlo do krize likvidnosti, zbog čega će isplata sredstava početi već narednog meseca.

Vučić je naveo i da država sa bankama pregovara o dve milijarde evra povoljnih kredita namenjenih mikro, malih i srednjih preduzeća, čiju isplatu će država garantovati tri godine iznosom do 600 miliona evra.

Država će pronaći i dodatne modele za kreditiranje kompanije koje otpočinju rad, dok će srednjim i većim kompanijama biti omogućeno da izdaju korporativne obveznice, koje će država da otkupljuje.

Vučić je ocenio da će pad privredne aktivnosti zbog koronavirusa biti "dva ili tri puta manji" nego tokom početka svetske ekonomske krize, da Srbija na godišnjem nivou neće beležiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno da će se boriti da bude "jedina zemlja u Evropi" koja će imati nultu stopu rasta 2020. godine.

"Naš cilj je da i pored svih mera pomoći javni dug ne bude veći od 60 odsto BDP-a", rekao je Vučić i dodao da očekuje da rast BDP-a u 2021. godini bude 5,8%.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara