Vučićeva gorka čokolada: Švajcarcima 12 miliona evra subvencija

FOTO: Pixabay

Švajcarska kompanija Bari Kalbo (Barry Callebaut), koja danas polaže kamen temeljac svoje fabrike čokolade uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, dobila je od države 12 miliona evra subvencija za taj projekat.

Bari Kalbo se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 100 novih radnika, što znači da subvencija iznosi možda rekordnih 120.000 evra po radnom mestu, vidi se iz ugovora te kompanije sa Ministarstvom privrede.

Kako se vidi iz ugovora, Bari Kalbo je u 2018. godini imao konsolidovani prihod od preko 3,2 milijarde evra. Država Srbija je ipak odlučila da ovom švajcarskom proizvođaču treba pomoć, pa je subvencijom pokrila 26,67 odsto troškova ulaganja u pogon za proizvodnju čokolade i kakao proizvoda u Novom Sadu.

Novozaposleni radnici Bari Kalboa u Srbiji će imati osnovnu zaradu koja je najmanje za 20 odsto veća od minimalca, navodi se u ugovoru.

Subvencija će biti isplaćena Bari Kalbou u pet godišnjih tranši, od 2020. do 2024. godine, a najveća pojedinačna tranša od 8,24 miliona evra treba da bude isplaćena sledeće godine.

Ovoj kompaniji je takođe poklonjeno zemljište za izgradnju fabrike od dva hektara i devet ari ugovorom koji je potpisan u septembru 2019. godine.

Bari Kalbo je vodeći proizvođač čokolade i kakao proizvoda koji posluje u više od 30 zemalja i zapošljava 11.570 radnika u okviru cele grupacije.

Firma koju otvara Vučić dobila 250.000 evra subvencija
Vlada daje više od 4 miliona evra subvencija kineskom Janfengu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (6)

 • Dusan

  Trebao je da da jos pa ne daje svoje nego novac od naroda

 • Gruja Ognjanović

  Kakve su to kalkulacije? Šta je sa fabrikom čokolada i bombona u Prokuplju?

 • Nikola

  Na žalost..jedino se ovako privlače investitori.. globalizam sve gori..strane kompanije neće jednostavno da dignu platu iznad 35 000.. ali dok ovi naši ne proglase minimalac 45 000 u privatnom sektoru ništa od boljeg života u Srbiji.. Nama će biti bolje tek kad shvatimo..ne kroje političari našu sudbinu.. ja sam ok sa minimalcem.. ko hoće više šta da kažem..nek se strpi koju godinu.. i biće gore pa će shvatiti da je i ovo bilo ok..

 • Gorky

  Ovo je slična korist kao od inostrane vojske. Dobije džabe zemlju za kasarnu i uzme harač ali zaposli stotinjak lokalnih kuvara i čistača

 • novinar

  na zalost kompanija se ne cita kao sto povrsno znanje nalaze, to sam mislila i ja - mozda je drugi deo kompanije flamanski,

 • Pamta

  120000€ : 300€(prosecna plata+20%)=400plata 400plata : 12 mesci=33godine

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.