FOTO: Krov nad glavom

Zaštitnik građana: Naknade javnih izvršitelja previsoke

FOTO: Krov nad glavom

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da su naknade za rad javnih izvršitelja previsoke, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

„Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane", stoji između ostalog u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

U saopštenju se navodi da se od početka rada izvršitelja 2012. godine najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki.

Pašalić takođe naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane. 

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

PROČITAJTE JOŠ:

„Budući simbol grada": Plaćamo virtuelnu realnost u javnom prevozu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Grlica

    Javni izvrsitelji su državna pljačka uglavnom selektivna. Članovi stranaka, lovatori se ne diraju, čak i kad duguju ogromne iznose. Infostan ima svoju pravnu službu ali angažuje razne advokate, stranačke aktiviste da uteruju dugove. Za neplaceni račun iz februara, već u junu je naplata predata advokatima a oni uzvrsiteljima te je dug od. 8.630 dinara dodatno koštao još 9.480 dinara za troškove opomene i izvrsiteljia. Više nego dug. I to za 1 neplaceni mesec za 18 godina korištenja Infostana. Jasno je da veliki deo te pljačke ide državi odnosno stranci.

  • Neko iz mase

    Haraclije u vreme turske okupacije su bile humanije od ovih avavav otimaca.

  • VIDA

    I TAKSE NOTARA SU OGROMNE. DRZAVA UZIMA PDV PLUS 30% OD SVAKE TAKSE. NAROD KOJI MORA KOD NOTARA JE OJADJEN! NEMA KONKURENCIJE NITI IZBORA, ZASTO SE NIJE OSTAVILA MOGUCNOST KOME NESTO NIJE HITNO DA MOZE U SUDU DA ZAVRSI! MOJA RODJAKA NASLEDILA STAN OD MAJKE I PLATILA NOTARSKU TAKSU 75.000 A DA JE POSTUPAK BIO U SUDU BILO BI OKO 15.000.