Zaštitnik građana zbog žalbi frilensera kontroliše Poresku upravu

Foto: Pixabay

Zaštitnik građana saopštio je da je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave. Navodi da je to usledilo nakon saznanja da je frilenserima "stigao poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko godina unazad". 

"Obraćali su nam se građani da treba odjednom da plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika", izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Prema njegovim rečima, nije sporna naplata poreza već način na koji se vrši kontrola prijavljivanja i naplate poreza u ovim slučajevima.

Pašalić je od Poreske uprave zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi informacije da li je prethodnih godina redovno, na javan i transparantan način, ukazivala građanima da prihod iz inostranstva po osnovu pružanja različitih vrsta usluga predstavlja oporeziv prihod, kao i na obaveze fizičkih lica koja ostvaruju ovakve prihode da podnose poreske prijave, odnosno da sami obračunaju porez i doprinose i izmire svoje poreske obaveze.

Pašalić je zatražio i da mu Poreska uprava dostavi podatke o broju izvršenih kontrola naplate poreza od fizičkih lica koji ostvaruju prihode iz inostranstva od oktobra 2020. do kraja te godine, kao i o broju kontrola radi provere podnošenja poreskih prijava i naplate poreza u poslednjih pet godina za svaku godinu pojedinačno.

ŠTA JE SKUPLJE, OPROŠTAJ OD FRILENSERA ILI OPROŠTAJ POREZA?

Poreska uprava shodno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji nije u obavezi da obaveštava poreske obveznike o njihovim obavezama, osim na lični zahtev, ističe između ostalog Zaštitnik građana.

On je dodao i da je potreban odgovorniji i fleksibilniji odnos tog nadležnog organa prema poreskim obveznicima, s obzirom da su u pitanju nove delatnosti.

"Poreska uprava treba da bude servis građana koji će im redovno i tačno ukazivati na njihove obaveze. Ne može se građanima u potpunosti prebaciti odgovornost da samoinicijativno ispunjavaju poreske obaveze na koje im Poreska uprava nije ukazivala", naglasio je Zaštitnik građana.

On je naveo da će po dobijanju informacija od Poreske uprave razmotriti načine da se frilenserima olakša plaćanje poreza, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • brdjanin

  Koliki je porez platio Fiat u Srbiji, posto posluje na nasoj teritoriji, ako nije kod nas platio, da li je platio u Italiji? Isto pitanje vazi i za druge strane firme koje posluju u Srbiji. Zasto se ne postave ta pitanja, ili su svi ukljucujuci novinari na platnom spisku vladaju ih struktura

 • Liberte

  Konačno da jedna institucija države postupi kako treba, odgovorno,po zakonu,i po nazivu same funkcije _ Zaštitnik građana. Kao što je rečeno,država treba da bude servis građana, a ne da primenjuje neprimerenu silu. Cela stvar je medijski svakodnevno u fokusu, da su ovi, u najvećem broju mladi ljudi, koji su se trbuhom za kruhom, izložili nemilosrdnoj globalnoj konkurenciji i neizvesnosti, postali meta što brutalnih izjava zvaničnika,što komentarima u medijima i mrežama, koji ponekad gotovo da pozivaju na linč. Mnogi od njih su u konstantnom stresu i blokadi za rad. Za kraj da citiram Novurkonomiju:"Šta je skuplje, oproštaj od frilensera ili oproštaj poreza"? Naravno primeren i razuman model oporezivnja je potreban.

 • "STATISTICA"-ILIJA RISTIC

  Sustina je u pravu drzave da donosi RETROAKTIVNE zakone a pri tome ne postuje sopstvene zakone o obligacionom pravu.

 • Nikola

  Neka nam je bog u pomoci