"Zaštitnik preduzetnika i privrednika": Isplata minimalca nije pomoć, već dodatna obaveza

Foto: Nova ekonomija

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" ocenilo je danas da najavljena isplata jednog minimalca za određene delatnosti "nije pomoć, već dodatna obaveza za privrednike koji će na zaradu morati da za dobijeni iznos plate poreze i doprinose uz dodatno uslovljavanje u vidu neotpuštanja".

Zbog toga, ta organizacija je ponovo pozvala Vladu Srbije da otpiše obaveze koje se zbog umanjenja ili potpunog stopiranja poslovanja "nemaju odakle isplatiti", te da je mera koju je sinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić "diskutabilan potez kojim se nanosi nepopravljiva šteta domaćoj privredi".

"Dodatno uvedene mere koje propisuju zatvaranje malih radnji od 5. decembra do 8. decembra teraju nas da se zapitamo koga to država pomaže, ako u vidu imamo činjenicu da će veliki lanci ostati otvoreni. Neminovno je da će se usled zatvaranja radnji koje možemo pronaći u komšiluku stvoriti veća koncentracija ljudi u lancima supermarketa i prodajnih objekata koji osim prehrambenog asortimana imaju i prateći program, što nas dovodi do preispitivanja ove mere donete iz epidemioloških razloga", navodi se u saopštenju.

Udruženje dodaje i da to što se merama ne zabranjuje promet ostalih artikala znači da se zapravo pomaže velikim lancima da "nastave, ili čak poprave svoje poslovanje", dok će se malim radnjama u potpunosti zabraniti rad, bez smanjenja nameta.

"Ne možemo ovo da prećutimo i ne možemo da ne istaknemo očiglednu primenu dvostrukih aršina u ovoj opasnoj ekonomskoj igri koja direktno ugrožava opstanak državljana Srbije koji su u svoj posao uložili sve što su imali i koji su odgovorno, čak i za vreme krize, plaćali sve nametnute obaveze do poslednjeg dinara", smatraju u Udruženju.

Zbog toga, dodaju da je jedina adekvatna pomoć za spas male privrede ispunjenje zahteva koje su i ranije iznosili, poput otpisa poreza i doprinosa za period kada su isplaćivani minimalci ili deo minimalaca, omoć ugroženim sektorima, pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove.

Takođe zahtevaju i ukidanje akontacije poreza na dobit, kao i promenu poreskog sistema na progresivan, pravedniji i transparentniji način, ukidanje novih parafisklanih nameta kao što je eko-taksa i "prestanak korišćenja inspecija kao sredstvo iznude".Jednaka primena zakona za sve

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara