Zašto je priča o sterilitetu i vakcini pogrešna?

Foto: Pixabay

Vakcina ne može da dovede do steriliteta i u takvim tvrdnjama nema nikave teorijske niti naučne osnove, objasnio je na nedavnoj tribini “Istine i zablude o vakcinaciji protiv korona virusa profesor sa kadere za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković. Takođe, na izazivanje steriliteta se ne može posumnjati ni na osnovu iskustava koje imamo sa drugim vakcinama.

“To jednostavno nije utemeljeno i to je jedan od mitova koji nažalost izgleda može da utiče negativno i osujeti priču o uspešnoj vakcinaciji.”

Odakle uopšte priča o vakcini i sterilitetu?

“Sve je inicijalno krenulo od dva čoveka koji su očigledno zle namere uradili nešto što je kvazi nauka i doveli do nekih zaključaka koji su kraljne neutemeljeni,” objašnjava profesor Marković.

Oni su uz pomoć onlajn platforme PubMed uporedili male delova proteina (peptide) korona sa istim tim delovima proteina koji se nalazi u posteljici.

“Onda su našli neka preklapanja proteina virusa sa nekim proteinom u posteljici i zaključili da bi onda imunski odgovor na vakcinu mogao da dovede do toga (prim.nov. steriliteta)”.

Međutim, ovakvo poređenje nema nikakvog smisla, jer bi se ista stvar desila i u drugim primerima, objašnjava Makrović.

“Vi kada biste uzeli bilo koji protein i poredili sa bilo kojim na tako malmi peptidima, vi biste našli preklapanja.”

Da ova teorija nema previše smisla, objašnjava i profesor Marković ističući da taj isti protein koji je služio za poređenje sadrži i vakcina, ali i sam virus, tako da oni koji ne žele da se vakcinišu da ne bi došli u kontakt sa proteinom, svakako sa njim mogu da se sretnu kada se zaraze.

“Korist vakcina daleko premašuje bilo koji rizik”, zaključuje Marković.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara