Foto: Predrag Mitić / Slavko Ćuruvija fondacija

Zašto okrivljeni za ubistvo Ćuruvije sede kod kuće?

Foto: Predrag Mitić / Slavko Ćuruvija fondacija
Ćerka bivšeg vlasnika Dnevnog telegrafa, Jelena Ćuruvija, rekla je za Danas da nema razumevanja za odluku Apelacionog suda da Ratko Romić i Milan Radonjić, bivši pripadnici Državne bezbednosti, prvostepeno osuđeni za organizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, konačnu odluku dočekaju u kućnom pritvoru.

Kako kaže Ćuruvija za ovaj dnevni list, odluka Apelacionog suda u Beogradu da odbaci žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je zahtevano da Romić i Radonjić budu prebačeni iz kućnog u klasičan pritvor joj je čudna.

Ona ocenjuje da ovakvim postupkom Apelacioni sud šalje pogrešnu sliku javnosti i svima onima koji se bore za pravdu u Srbiji.

Rešenje o kućnom pritvoru za Romića i Radonjića koje je donelo veće Specijalnog suda postalo je pravosnažno odlukom Apelacionog suda, a njih dvojica su u kućnom pritvoru od jula, 2017. godine, dok sud nije našao da postoji potreba da se ta kazna promeni nakon izricanja prvostepene presude.

PROČITAJTE JOŠ:

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica koja brani Romića i Radonjića, rekla je za Danas nije do sada čula da se nakon prvostepene presude kućni pritvor menja klasičnim, te da zakon tačno propisuje slučajeve kada se to primenjuje.

Nikodinović je dodala da je zahtev tužioca shvatila kao populistički potez, pošto isti „nema oslonac u zakonu".

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svom zahtevu tvrdilo da su težina zločina prvostepeno osuđenih Radonjića i Romića, ali i visina kazne, učinili kućni pritvor neadekvatnom sankcijom zbog opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti, piše Danas.

U Apelacionom sudu ističu da su okrivljeni proveli u kućnom pritvoru više od tri godine i pritom nisu zloupotrebili meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Sud se pozvao na odredbu zakona iz koje sledi da se ne primenjuje teža mera, ako se ista svrha može postići blažom merom, te je izneto uverenje da će okrivljeni biti dostupni sudu.

Radonjić i Romić su prvostepeno osuđeni na trideset, odnosno dvadeset godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije, a zajedno sa njima osuđeni si i bivši načelnik DB-a Radomir Marković i Miroslav Kurak, nekadašnji rezervista DB-a, koji je u bekstvu.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara