Zašto Tramp hoće Srbiju u anti-Huawei koaliciji?

Foto: Pixabay

Kompanija Huawei je jedan od najvećih dobavljača Telekoma Srbije, a nedavno potpisani sporazum u Vašingtonu mogao bi našu zemlju da svrsta u koaliciju država koje tu kompaniju žele da izbace sa svojih tržišta.

Posebna stavka sporazuma, kako je preneo portal Slobodna Evropa odnosi se i na izgradnju infrastrukture za 5G internet mrežu.

"Obe strane će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca", ističe se u sporazumu.

Dodaje se da se obe strane obavezuju da će blogovremeno ukloniti takvu opremu i učiniti druge potrebne korake tamo gde je ona već prisutna.

Obe strane će se obavezati i da će se posvetiti unapređenju tehnologije i sprečiti nedozvoljene aktivnosti, primenom skrinig i informacionih sistema, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP“, navodi se dalje u sporazumu.

Kompanija Huawei već snabdevaTelekom Srbije  različitim segmentima fiksne mreže, fiksnim pristupnim uređajima, IP/MPLS mrežom, optičkom transportnom mrežom, platformom za payTV servise, pisao je ranije portal Nova ekonomija.

U Srbiji nema 5G stanica koje rade, iako su teoretičari zavere u pandemiji povezali 5G i širenje virusa. Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL)  u aprilu 2020. je saopštila da je RATEL, u prethodnom periodu, izdao četiri privremene pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija u cilju testiranja i ispitivanja 5G mreže na teritoriji grada Beograda, operatoru Telenor  za jednu  lokaciju i operatoru  Telekom Srbija  za tri  lokacije.

Nakon završenih testiranja i isteka roka važenja privremenih dozvola, navedene bazne  radio stanice su isključene.

Aukcija za prodaju spektra koji bi se koristio za 5G trebalo je da bude održana ove godine, ali je odložena za narednu godinu.

MUP planira nadzor sa 8200 kamera, ne zna se da li koriste softver za prepoznavanje lica.
NEKO NAS POSMATRA, NE ZNAMO ZAŠTO

ŠTA SU URADILE DRUGE ZEMLJE

Vlada Velike Britanije nedavno je zabranila korišćenja opreme kineskog dobavljača za 5G mreže, zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti i britanske infrastrukture.

Da bi se sačuvala digitalna ekonomija, kineska oprema se neće "čupati" iz postojećih 2G, 3G, 4G mreža i procenjuje se da će troškovi toga biti oko dve milijarde funti. 

Sjedinjene Američke Države i Slovenija u avgustu su potpisale sporazum o bezbednosti 5G mreže, prilikom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Portal Politico tada je naveo da je taj sporazum poslednji u nizu između Vašingtona i nekih evropskih prestonica, a da se odnosi na uklanjanje Huawei-a iz izgradnje 5G mreže.

U tom sporazumu slovenačka vlada obećala je da će ispitati da li dobavljači 5G opreme mogu da budu pod uticajem strane vlade da li su transparentni u svojoj korporativnoj strukturi, da li poštuju prava intelektualne svojine i imaju li etičko ponašanje.

Pompeo je posle Slovenije bio i u poseti Češkoj i Poljskoj koje već podržavaju američki pristup "rešavanja" problema zvanog Huavej. 

Isti pakt je sklopljen i sa Rumunijom, Estonijom i Letonijom.

U Srbiji, kineski proizvođač je dobro došao i nikada nije dovedena u pitanje saradnja.

Kompanija u našoj zemlji ima sporazume sa više ministarstava a najproblematičniji je posao sa MUP-om koji je omogućio postavljanja 1000 Huawei kamera za prepoznavanje lica.

PROČITAJTE JOŠ:

HUAWEI NAPRAVIO SVOJ PRVI TELEFON BEZ AMERIČKIH ČIPOVA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.