FOTO: Nova ekononomija

Za četiti godine zarade u MUP porasle skoro 30 odsto

FOTO: Nova ekononomija

Zarade zaposlenih u MUP u periodu 2016-2019 porasle su kumulativno blizu 30 odsto, a zašto je to tako – nije poznato jer se o tome odlučivalo diskeciono i bez obrazloženja, navodi se u najnovijoj studiji Fiskalnog saveta o platnim razredima.

Vlada i Skupština su povećavali plate za sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova za 2% u 2016, za 5% u 2017, za 10% u 2018. i za 9% u 2019. godini.

 Istovremeno, plate u Ministarstvu poljoprivrede u 2016. i 2017. nisu povećavane, da bi u 2018. usledilo prvo povećanje od 5%, a potom u 2019. za 7%.  To znači da je kumulativno povećanje zarada u MUP-u iznosilo preko 28%, a u Ministarstvu poljoprivrede nešto više od 12%. 

Fiskalni savet kaže da su njihove ranije analize  pokazale da je zapravo bilo ispravnije uraditi suprotno, pošto su zarade u MUP-u već bilo znatno iznad objektivnog nivoa – pa je njihova jača kontrola bila opravdana. 

Dakle, računovođa u MUP-u je 2016. već imao veću platu od kolege na istom mestu u Ministarstvu poljoprivrede, da bi u sledećim godinama ova razlika bila dodatno uvećana. 

Fiskalni savet upozorava da je određivanje plata na osnovu pripadnosti ministarstvu pogrešno i da plate treba da zavise od kvalifikacije, kompetencije i stručnosti. 

U postojećem sistemu se zapravo plate određuju na suprotan način. Tako se svake godine u budžetskom procesu Vlada i Skupština opredeljuju za različite procente uvećanja zarada po budžetskim korisnicima (dakle, prema mestu zaposlenja), navodi se u analizi Fiskalnog saveta koji je zadužen za nadzor javnih finansija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara