FOTO: Pixabay

Za godinu dana EBRD uložila više od 1,1 milijarde evra u Zapadni Balkan

FOTO: Pixabay
EBRD je ukupno investirala u zemlje Zapadnog Balkana više od 1,1 milijarde evra u 67 projekata u prošloj godini. Ovo se podudara sa 57 projekata koje je za nešto manje od 700 miliona evra podržala u 2017. godini.

EBRD je dodatno intenzivirala svoje angažovanje u oblasti politike u regionu jer je bila domaćin trećeg Samita za investicije na Zapadnom Balkanu, koji je okupio svih šest premijera iz regiona u sedištu banke u Londonu. Naredni sastanak EBRD-a za 2019. godinu održaće se u Sarajevu 8. i 9. maja 2019. godine.

Ambiciozni planovi i za 2019.


U okviru podrške za razvoj infrastrukture u jugoistočnoj Evropi, EBRD je doprineo finansiranju modernizacije Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, glavnom srpskom aerodromskom čvorištu koje služi zemlji i široj regiji.

Banka je prevazišla značajne ekonomske izazove u brojnim zemljama kako bi održala odličan nivo ulaganja i podržala reforme u 2018. EBRD je finansirala 395 projekata u ukupnoj vrednosti od 9,5 milijardi evra, što je vrlo blizu rekordnom iznosu od 9,7 evra u 2017. godini. Za 2019. godinu, EBRD je postavila ambiciozne ciljeve kao podršku globalnoj razvojnoj agendi.

Na godišnjem sastanku u Jordanu u maju 2018. godine, akcionari EBRD-a su zatražili od banke da učini još više sa postojećim kapitalom kako bi povećala ulaganja u postojeće zemlje i pomogla postizanje ciljeva održivog razvoja koje je međunarodna zajednica obećala da će ostvariti do 2030. godine.

Velika izdvajanja za "zelenu ekonomiju"


EBRD je odgovorila planom o još većem uticaju u regionu. Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je da će EBRD podići i kvalitet i količinu svojih investicija u naredne dve godine. On je uveren da će banka ostvariti ove ambiciozne ciljeve.

U 2018. EBRD je proširila svoju široku međunarodnu bazu deoničara. Indija je postala 69. članica, a San Marino je potpisao ugovor. EBRD je takođe prošle godine nastavila da radi na postizanju svojih ciljeva finansiranja očuvanja klime, odvajajući 36 odsto svojih ukupnih investicija u "zelenu ekonomiju". Banka je na dobrom putu da ispuni cilj da do 2020. godine 40 odsto investicija posveti "zelenoj ekonomiji".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara