FOTO: Nova ekonomija

Za pola godine otkriveno 65 preduzeća za pranje para

FOTO: Nova ekonomija

Za prvih šest meseci ove godine poreska policija otkrila je 65 fantomskih i peračkih preduzeća, navodi se na portalu Porekse uprave Srbije.

Ivan Ivanović koordinator u Sektoru poreske policije kaže da se ta preduzeća ne osnivaju kao i druga regularna privredna društva u cilju poslovanja, obavljanja delatnosti i sticanja profita već sa prevarnim namerama. 

Ona sačinjavaju lažnu  dokumentaciju i stavljaju na raspolaganje regularnim privrednim društvima, koja na osnovu te lažne dokumentacije simuluju pravne poslove i vrše utaju poreza.

Oni najčešće koriste prethodni PDV iz ulaznih računa fantom preduzeća i u poreskim prijavama prikazuju kao prethodni PDV.

„Tako se vrši i podizanje gotovine, regularna privredna društva uplaćuju izvesne količine novca na račune fantoma, vlasnici ovih preduzeća podižu taj novac, zadržavaju proviziju i vraćaju glavnicu uplatiocu. Na taj način se izbegava plaćanje poreza i doprinosa na zarade, poreza na dohodak građana", navodi Ivan Ivanović koordinator u Sektoru poreske policije.

Protiv ovih preduzeća Poreska uprava se bori tako što im oduzima PIB, onemogućava delovanje a potom se vrši rekonstrukcija njihovog poslovnog odnosa sa regularnim preduzećima, kao i provera drugih preduzeća koja su na osnovu računa fantoma vršili utaju poreza.

 

NED


PROČITAJTE JOŠ: KAKO SU SE PRALE PARE U SRBIJI U 2018.GODINI?


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara