Za sutra najavljen protest frilensera ispred Skupštine

Foto: Udruženje radnika na internetu

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da će u subotu, 16. januara, u 15 časova ispred Narodne skupštine u Beogradu održati protest, usled odluke Poreske uprave da frilenserima naplati porez za proteklih pet godina. 

Ta organizacija je navela da će sutra obezbediti autobuski prevoz ka Beogradu za ljude iz ostalih gradova u Srbiji koji žele da prisustvuju protestu.

Poreska uprava je još 29. decembra 2020. poslala prve opomene za plaćanje dospele poreske obaveze, sa obračunatom kamatom, u roku od pet dana.

U suprotnom će, kako se navodi u pristiglim rešenjima, pokrenuti postupak prinudne naplate frilenserima.

Od tada do danas vode se polemike o tome ko je kriv za situaciju u kojoj se frilenserima do neodrživih razmera nagomilao poreski dug, oni sami ili država.

PORESKA UPRAVA KONTROLIŠE I ONLAJN NASTAVNIKE ENGLESKOG

U svakom slučaju, veliki broj radnika na internetu sada se suočava sa nametima koji dostižu i 80 odsto opetogodišnjih prihoda, usled kamata na pristigle obaveze. 

Prema aktuelnim zakonima koji su na snazi više od 15 godina, fizička lica koja ostvare prihode radom za strana pravna ili fizička lica, a koja nemaju predstavništvo ni ogranak u Srbiji, dužna su da sama obračunaju i plate porez, što većina njih prethodnih godina nije činila.

PORESKA UPRAVA ZAPOČELA PRINUDNU NAPLATU PORESKIH DUGOVANJA FRILENSERA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • sasa

  @ratko U uredjenim zemljama je status freelancera definisan. I molim te sledeci put pre nego li zines, razmisli malo, informisi se kad vec imas pristup internetu, aplikacijama, programima itd. I to ti je mozda omogucio neki freelancer da koristis.

 • SB

  Ratko, zar je tako teško informisati se pre bilo kakvog komentara??! ;( Godinama su im poreski inspektori govorili da ništa ne treba da plate... Pitanje je koga tu treba krivično goniti... I nije samo porez, najveći deo je u stvari PIO. Od frilensera se traži da uplate PIO za 5 godina unazad, a da od toga nikada penziju ne vide, nikakav staž njima ne ide.

 • Bgd

  U uredjenim zemljama...ovo nije uredjena zemlja...i nisu oni koji uredjuju zemlju...zna se ciji je to propust i sad jos retroaktivno...sramno!

 • Ратко

  Протест из разлога што годинама нису плачали порез!? У уређеним земљама, којим сви ти теже, би давно били у затвору!