FOTO: Nova ekonomija

Zabeležba spora oko vlasništva više neće kočiti građevinske dozvole

FOTO: Nova ekonomija
Zabeležba spora oko vlasništva nad imovinom više neće sprečavati izdavanje građevinske dozvole, s tim što se u tom slučaju dozvola izdaje na rizik investitora, izjavio je za Novu ekonomiju predsednik Odbora za nekretnine i izgradnju pri Savetu stranih investitora, advokat Ivan Gazdić.

Komentarišući nedavne izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje dodatno olakšavaju postupak dobijanja građevinske dozvole, on je rekao da je na inicijativu Saveta izmenjena problematična odredba koja je sprečavala izdavanje građevinske dozvole ukoliko je zabeležba spora oko vlasništva nad imovinom upisana u katastru nepokretnosti. 

U praksi ova odredba je bila lako zloupotrebljavana u svrhe vođenja sudskih sporova iz različitih, često neopravdanih razloga, kako bi se uznemiravao ili blokirao investitor, tako da njegov projekat bude zaustavljen do pravnosnažnog okončanja parnice", rekao je Gazdić.

On je pohvalio rad Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je podržalo inicijativu Saveta za izmenu problematične odredbe člana 135. stava 13. a koji je sada postao stav 14. Zakona o planiranju i izgradnji.

Zakon o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji stupio je na snagu prošle nedelje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara