"Zagađenje vazduha alarmantno, nadležni ne poštuju zakonske obaveze"

Foto: Pixabay

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) navodi da je Vlada Srbije uredbom propisala da vrednosti PM10 smeju biti prekoračene najviše 35 dana u jednoj kalendarskoj godini. Ta ekološka organizacija navodi da je u sedam gradova od početka godine već prekoračena propisana granična vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica, iako je tek maj mesec. 

NEA je pozvala nadležne da hitno zaštite zdravlje građana Srbije, kao i Ustav Republike Srbije koji garantuje građanima pravo na čist vazduh.

Prema merenjima prvih 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54 dana, Nišu 51 dan, Obrenovcu 47 dana, Smederevu 47 dana.

"Posebno zabrinjavajuća je i situacija u Boru sa koncentracijama sumpor-dioksida. Višestruka prekoračenja u poslednjih deset dana se Uredbom (o uslovima za monitoring kvaliteta vazduha) definišu kao 'opasna po zdravlje ljudi', a izostala je bilo kakva reakcija institucija", navodi se u saopštenju.

Kvalitet vazduha u Srbiji možete  realnom vremenu pratiti putem xEco, aplikacije koju je NEA nedavno predstavila.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara