Ne davimo Beograd FOTO: NDB

Ne davimo Beograd:

Zagađenje vazduha u Beogradu nekoliko puta veće od dozvoljenog

Ne davimo Beograd FOTO: NDB
Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da su merne stanice u Beogradu tokom prethodne nedelje zabeležile nivo prašine u glavnom gradu od dva i po do šest puta iznad graničnih vrednosti koje su propisale EU i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U saopštenju se navodi da je svakodnevno prisustvo čestica tipa PM 2.5 bilo preko 250, a PM 10 preko 120 mikrograma, dok su granične vrednosti 40, odnosno 50 mikrograma po metru kubnom.

"Situacija je još ozbiljnija kada uzmemo u obzir podatke SZO, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled (tog) zagađenja", navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Ta incijativa pozvala je gradonačelnika i gradske čelnike da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je rešavanje problema zagađenja vazduha u Beogradu.

Čestice prašine tipa PM manje su od 10 mikrometara i imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (12)

 • Ana

  Prezadovoljna,nema mirisa duvana ,hrane ni suvog vazduha...moja preporuka

 • Rastko Milosevic

  Zbog cerkinih cestih alergijskih infekcija koje su prouzrokovane losim vazduhom po preporuci sam i ja se odlucio da uzmem Nobel Ambilife.... Pre par dana je stigao i stoji u njenoj sobi. Deluje mi da je dobra stvar, besuman je..Zaista se nadam da ce se njene alergijske reakcije prorediti i da ce biti 100% zdrava. U svakom slucaju su za preporuku

 • Marijana

  Hvala na odgovoru .Nasla sam preko pro100 healthy.Otac je odusevljen uredjajem.Besuman je i evidentno cisti vazduh,te se lakse dise.

 • Stevan Simić

  @Marijana: Ja sam moj Nobel Ambilife kupio online preko sajta pro100healthy. Mislim da su oni nosioci ekskluzivnih prava prodaje, ali to uzmite sa rezervom. Probajte da nadjete preko Gugl pretrage ko prodaje

 • Pitanje za gosta

  Gost, a da li ste mislili da se preselite u centar Zlatibora ili ...

 • Veselin Popovic

  Javlja vam se jedan od kupaca Ambilife preciscivaca vazduha. Citam komentare i mogu samo da vam porucim da od kada smo ga kupili za stan, zaista osecamo drasticnu razliku u kvalitetu vazduha! Sem svezine u samoj prostoriji zaista se oseca da je vazduh prociscen i druagciji. Samo da pomenem cinjenicu da je nasa mladja cerka patila od silnih disajnih problema....nije astma srecom .... ali ceste infekcije disajnih organa....Od kada je Ambilife usao u nas zivot, toga nema.... Savetujem da ga kupite i uyzivate u sasvim drugacijem vazduhu oko vas...

 • Marijana

  Volela bih da imam taj ruski preciscivac vazduha .Otac mi je asmaticarGde moze da se nabavi?

 • Janko

  Ovo nije jonizator vazduha već pravi prečišćivač vazduha. Prečišćavanje vazduha se odvija u dve etape: a) prva etapa je mehaničko prečišćavanje, putem koje se neutrališu čvrste čestice prašine, polena i krzna (životinjske dlake); b) druga etapa je fotokataliza, gde vazduh, prečišćen od čestica prašine, polena i krzna, prolazi kroz fotokatalitički filter. Pod dejstvom UV zračenja dolazi do fotokatalitičke oksidacije, kojom se uništavaju patogeni mikroorganizami i organski gasoviti zagađivači iz vazduha.

 • Stevan Simić

  @Gost: Tvrdim da je Nobel Ambilife odličan uređaj na osnovu ličnog iskustva. Objasnio sam sve u prvom komentaru. Naravno, svako može da utvrdi sam za sebe.

 • gost

  Detaljnije sam proučio prečistač vazduha stvarno ga rusi koriste u bolnicama i operacionim sala. Izgleda da baš prečišćava. Ako se za dva meseca ne preselim na Zlatibor kupiću ga.

 • gost

  Na osnovu čega tvrdite da je baš taj ruski tako dobar.?

 • Stevan Simić

  Dok se država seti da reši problem, pola stanovništva će se razboleti od raka, HOBP-a i sličnih stanja. Ja nisam hteo to da čekam, već sam pred sezonu grejanja nabavio provereni ruski prečišćivač vazduha Nobel Ambilife, i tako bar u stanu sebi i ukućanima obezbedio zdrav vazduh.. Koristim ga već 6 meseci i razlika je primetna, imamo manje respiratornih infekcija ove zime, bolje spavamo, i stan miriše prijatnije

Vidi sve komentare (9)